Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Český Krumlov má ve Slovinsku partnerské město. Jihočeši tam poslali humanitární pomoc

Mimo jiné potraviny a hygienické potřeby poslali zástupci Českého Krumlova do Slovinska. V zemi zasažené rozsáhlými povodněmi mají Jihočeši partnerské město Slovenj Gradec. Nachází se na severu u hranic s Rakouskem.

V pondělí to při svém jednání odsouhlasili radní. Slovenj Gradec - česky Slovinský Hradec - je partnerem Českého Krumlova téměř 30 let. Země nyní bojuje s následky povodní, které po sobě zanechávají zkázu, mrtvé i zraněné. 

„Pomoc jsme nabízeli hned, následně přišla ze Slovinska žádost o konkrétní věci. Na jednání rady jsme proto schválili poskytnutí daru ve výši 20 tisíc korun, členové rady ještě osobně věnovali 16 tisíc korun a Sdružení cestovního ruchu ČK přidalo dalších 10 tisíc korun. Za celkových 46 tisíc korun jsme nakoupili potřebné věci, které dnes vezou českokrumlovští hasiči do Slovenj Gradce,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Humanitární zásilka zahrnuje potraviny, které se nemusí vařit, tedy konzervy, paštiky, mléko, kojeneckou výživu, ovoce, balenou vodu a podobně. Součástí zásilky jsou také hygienické potřeby a úklidové prostředky, lopaty, rukavice a krumpáče.

Zásilku odvezou do Slovinska hasiči z Českého Krumlova. Foto: Město Český Krumlov

„Zásilku veze hasičský záchranný sbor z Českého Krumlova. Korutanský region na severu země, jehož centrem je právě Slovenj Gradec, patří mezi nejvíce povodněmi zasažené oblasti. Zřítilo se zde několik mostů a řada míst je zcela odříznuta od dopravy,“ informovala mluvčí města Petra Nestávalová

„Jak se říká, kdo rychle dává, dvakrát dává. Proto jsme v tuto chvíli vypravili jedno auto s věcmi, které jsou potřeba nejvíce. Dál zůstáváme v úzkém kontaktu s vedením Slovenj Gradce a jsme připraveni reagovat na další jejich potřeby, například formou veřejných sbírek a podobně,“ dodal starosta.

Města Český Krumlov a Slovenj Gradcem mají partnerství, které trvá již 26 let. Zástupci obou měst se pravidelně setkávají a vyměňují si zkušenosti. Do Slovinska také jezdí žáci ZUŠ Český Krumlov. 

Ohodnoť článek

Foto Město Český Krumlov

Štítky český krumlov, česko, pomoc, slovinsko, záplavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov má ve Slovinsku partnerské město. Jihočeši tam poslali humanitární pomoc  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.