Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kominíků v Česku přibývá a mají víc práce kvůli drahým energiím

Kominictví v Česku v poslední době opět nabývá na významu. Počet kominických živností se v posledních čtyřech letech do konce loňského roku zvýšil o více než desetinu na 3351. Navíc jim nyní výrazněji přibývají zakázky, lidé totiž kvůli dražším energiím stále častěji přecházejí k alternativnímu vytápění, a zprovozňují tak dlouhodobě nevyužívané komíny.

Počet zakázek se podle prezidenta Společenstva kominíků České republiky Jaroslav Schöna neustále zvyšuje. Nejistota na trhu s palivem zákazníky nutí hledat alternativní zdroje vytápění a zprovozňují si dlouhodobě nepoužívané komíny. Nejčastěji si podle něj klienti u kominíků žádají prohlídky a kontroly, případně i rekonstrukce delší dobu nepoužívaných komínů. Kromě toho společenstvo eviduje i nové trendy, které vyplývají z požadavků zákazníků. Jde zejména o čištění klimatizací a větrání. 

I díky častějším kontrolám zřejmě loni klesl počet požárů zapříčiněných vadným komínem. Podle loňské ročenky Hasičské záchranné služby ČR bylo těchto případů 127, předloni jich hasiči napočítali 163 a v roce 2020 počet činil 346.

Další údaje o závadách vede i samotné společenství. Podle statistik z loňského roku, do nichž přispělo svými údaji 109 kominíků a revizních techniků spalinových cest, identifikovali při čištění, kontrolách a revizích 3797 závad spalinových cest na pevná paliva a 4305 závad spalinových cest na plynná paliva.

Další jednotky závad byly zjištěny na jiné druhy paliv. Z toho bylo 1557 hlášení z oblasti požární a 6545 z oblasti provozní bezpečnosti spalinových cest, přičemž v téměř třetině případů šlo o problémy, které přímo ohrožovaly zdraví a životy osob únikem spalin. Dále kominíci odhalili rovněž 253 zadehtovaných komínů, které by podle společenstva mohly v budoucnu vést k požárům.

I přes stoupající počet kominických živností není jejich rozmístění v republice rovnoměrné. Nejvíce, a to 465, jich je ve Středočeském kraji. Naopak v Karlovarském kraji jich je přihlášeno 49. V Česku je v současné době osm odborných škol, které vyučují kominický obor. V uplynulém školním roce v nich bylo 109 studentů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, kominík, obor, teplo, vytápění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kominíků v Česku přibývá a mají víc práce kvůli drahým energiím  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.