Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ministr Hladík chce řešit nelegální těžbu vltavínů v jižních Čechách

Nelegální těžba vltavínů je problém, který budou řešit členové vlády. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) dnes novinářům před jednáním vlády řekl, že záležitost není jednoduchá. S nelegální těžbou vltavínů se potýkají jižní Čechy, v některých místech je i zakázaný vstup do lesa kvůli nebezpečně narušené půdě vlivem kopání.

„Obecně, já jsem tu lokalitu navštívil, doporučuji se tam zajet podívat všem, je to šílené. Je to šílené, jakým způsobem jsou rozkopané zemědělská půda, lesy, vzrostlé borovice, třímetrové díry. Prostě nelegální těžba vltavínů je obrovský problém," řekl Hladík.

Problém nelegální těžby vltavínů bude ministr řešit s dalšími kolegy z vlády. Cena vltavínů je podle něj vyšší než cena zlata a až 60 procent světového trhu vltavínů pochází z nelegální těžby.

Do některých lesů u Nesměně poblíž Trhových Svinů na Českobudějovicku je zakázaný vstup, protože kvůli kopání těchto drahých kamenů je tam nebezpečně narušená půda. Vltavíny je možné nalézt i v okolí Besednice na Českokrumlovsku nebo Netolic na Prachaticku. Často jsou až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, ničí i cizí pozemky. Pokud kopou v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů.

I přes zákaz šel znovu hledat vltavíny. Kopáče chytli policisté přímo při činu

Jako nepoučitelní by se dali popsat někteří kopáči vltavínu, kteří se opakovaně vydávají hledat drahé kameny, a to i přesto, že mají tuto činnost od policie zakázanou. Naposled takhle chytili policejní psovodi minulý týden dva muže nedaleko Ločenic....

Vltavíny se u Ločenic na Českobudějovicku těží i průmyslově, firma MAWE CK chtěla rozšířit těžbu o 30 hektarů. Proti záměru byli místní obyvatelé, vedení obce i ekologické organizace. Rozšíření těžby zatím nebude možné, firma musí doplnit dokumentaci k získání stanoviska EIA.

„Já musím zdůraznit, že stanovisko EIA je čistě odborná záležitost, do které ministr ani žádná politická reprezentace nezasahuje," řekl Hladík. Odborníci ministerstva životního prostředí (MŽP) podle něj ve stanovisku uvedli, že firma musí doplnit řadu věcí.

Kvůli kopání vltavínů je do některých lesů na jihu Čech zakázán vstup

Do některých lesů u Nesmeně poblíž Trhových Svinů na Českobudějovicku je zakázán vstup. Kvůli kopání vltavínů je tam nebezpečně narušená půda. Zákaz vydal městský úřad Trhové Sviny jako obec s rozšířenou působností, do které spadá i Nesmeň. Na...

Podle závěru zjišťovacího řízení MŽP musí firma doplnit informace o vlivu na vodu, zemědělskou půdu, les i krajinu. Celkem se musí firma vyrovnat s devíti připomínkami, MŽP tak dalo za pravdu odpůrcům těžby. Proti záměru rozšířit těžbu o 30 hektarů vznikla petice, výhrady má i Česká inspekce životního prostředí. Požaduje, aby investor vypracoval studii, která mimo jiné posoudí vliv na krajinný ráz.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, vláda, ekologie, kriminalita, Hladík, vltavíny, těžba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Hladík chce řešit nelegální těžbu vltavínů v jižních Čechách  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.