Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bouře zasáhla jih republiky. Zastavily se vlaky, hasiči odklízí stromy

, aktualizováno 27. srpna 2023, 0:08

Intenzivní déšť a silný vítr. V sobotu večer zasáhlo Jihočeský kraj extrémní počasí. Na řadě míst se zastavila železniční doprava, hasiči odklízí popadané stromy. Voda zkomplikovala dopravu nejen v Českých Budějovicích.

Do Česka postupují z Bavorska velmi silné bouřky, zasáhnou většinu území

Do Česka z Bavorska postupují velmi silné bouřky, do oblasti Šumavy by měly dorazit mezi 19:00 a 20:00, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. Postupovat pak budou dále, večer a v noci hrozí vyjma severozápadu postupně na...

„Velmi silný konvektivní systém - bow echo - postupuje jihočeským krajem. Provází ho na čele nárazy až kolem 25 m/s a intenzivní srážky (stanice Plechý za hodinu přes 60 mm srážek). Mohou se vyskytovat ale i downbursty s nárazy lokálně většími a kroupy.…,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální sítí X

Na stejném místě informovaly České dráhy o omezeních na železnici. Správa železnic preventivně zastavila provoz v Českých Budějovicích a okolí. „Na trati Rybník - Lipno nad Vltavou spadly stromy na trať, vlaky jsou nahrazeny autobusem,“ vzkázaly ČD. 

Na trati Veselí nad Lužnicí - České Velenice je v úseku Veselí nad Lužnicí - Lomnice nad Lužnicí preventivně zastaven provoz. „V úseku Suchdol nad Lužnicí - Nová Ves nad Lužnicí se podařilo strojvedoucímu vlaku R 323 zastavit před stromem spadlým na trať,“ informoval oficiální účet ČD.

Na řadě míst komplikují dopravu popadané stromy. To platí například pro Lipensko. V Českých Budějovicích a Českém Krumlově jsou kvůli vodě neprůjezdné některé silnice. 

V Českých Budějovicích se vytvořila vodní laguna pod viadukty na Rudolfovské třídě a Generála Píky. Lidé by se měli vyhnout také křižovatce u výstaviště na Dlouhé louce. „Řidiči by tato místa neměli zkoušet projet. Hrozí, že by tam mohli uvíznout," doporučil okolo 21:00 hodin policejní mluvčí Milan Bajcura.

Zhruba okolo 22. hodiny reportér Drbny informoval, že je například Rudolfovská průjezdná, na místě je ale stále hodně vody a řidiči by se ulici měli vyhnout. To platí i pro dálnici D3, kde hrozí vznik velkých kaluží. 

Na sídlišti Máj v Českých Budějovicích voda zatopila parkoviště před obchodním domem. Řidiči tam po dešti přesouvali svá auta do sousedních ulic. Na Máji, které je největší sídliště ve městě, zároveň na některých místech nesvítí veřejné osvětlení. 

Budějcká Drbna na svém facebookovém profilu zveřejnila příspěvek, kam mohou obyvatelé města psát postřehy přímo z místa. V průběhu noci by se situace na jihu Čech mohla uklidňovat, řidiči by však měli být i nadále opatrní. 

V Loučovících spadl strom na autobus, při události nedošlo ke zranění. „Blesková bouřka v Jižních Čechách - evidujeme v tuto chvíli pět stovek výjezdů. Přibližně 300 na Českobudějovicku,“ informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů

„Na Českobudějovicku bojujeme nejvíce s velkým množstvím vody - čerpáme sklepy, pročišťujeme kanály. Na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku převážně odklízíme popadané stromy,“ popsala Matějů.

Podle čtenářů Budějcké Drbny dochází k výpadkům elektřiny na některých místech v regionu, podle čtenářů je to například Nová Bystřice, České Velenice či některá místa v krajském městě. Podle nepotvrzených informací je na jihu Čech bez dodávek elektřiny několik tisíc domácností. 

„Bouřka území Jihočeského kraje již pravděpodobně opustila. Události na naše operační středisko již nepřichází v takovém množství jako za poslední dvě hodiny,“ uvedl Matějů ve 22:00 hodin.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petra Kadlecová, Michael Daněk, Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, počasí, čhmú, bouře, déšť, vítr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouře zasáhla jih republiky. Zastavily se vlaky, hasiči odklízí stromy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.