Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé jsou po bouři bez elektřiny. Živitelka pokračuje, v obchodním centru stojí eskalátory

, aktualizováno 27. srpna 2023, 13:50

Jihočeským krajem se v noci ze soboty na neděli prohnala silná bouře. Na některých místech se zvýšila hladina toků, část domácností je bez elektřiny a dopoledne evidovali hasiči 640 výjezdů. Silný vítr zasáhl také areál českobudějovického výstaviště, kde se koná agrosalon Země živitelka, program ale bude od neděle pokračovat dál. Stejně tak je v provozu i českobudějovické IGY Centrum, kde jsou jen dílčí omezení.

Intenzivní déšť a silný vítr. V sobotu večer zasáhlo Jihočeský kraj extrémní počasí. Na řadě míst se zastavila železniční doprava, hasiči odklízí popadané stromy. Voda zkomplikovala dopravu nejen v Českých Budějovicích.

Bouře vtrhla na území Jihočeského kraje po 19. hodině. Na odklízení následků jsme pracovali celou noc. Nejčastěji jsme odklízeli popadané stromy a čerpali vodu, shrnula mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů, která napočítala 550 výjezdů.

Po silných bouřkách společnost EG.D eviduje na svém distribučním území přibližně okolo 8 500 odběratelů bez dodávky elektřiny. Ráno jich bylo přes 21 000.

„Nejvíce omezení se týká stále Jihočeského kraje, kde se nám ale podařilo snížit počet omezených domácností od rána téměř na čtvrtinu původního počtu. Aktuálně je tak bez dodávek přibližně 4 500 odběratelů, ráno to bylo 16 000. Nejvíce postiženou oblastí je Českobudějovicko (jižní část okresu), Českokrumlovsko a Jindřichohradecko,“ shrnul v neděli po 13. hodině mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

Příčiny poruch jsou nejčastěji pády stromů a větví do vedení a jejich následné poškození, dodal Šperňák.

Popadané stromy komplikovaly dopravu také v dopravě. Větev spadla na autobus v Loučovicích na Českokrumlovsku, nikdo nebyl zraněn. Kvůli následkům silného větru nejezdí vlaky na trasách České Budějovice - Rybník, České Budějovice - Veselí nad Lužnicí, Tábor - Pelhřimov nebo Jarošov nad Nežárkou - Jindřichův Hradec. Na některých úsecích leží na trati popadané stromy, jinde bouřka porouchala trakční vedení.

V Českých Budějovicích se vytvořila vodní laguna pod viadukty na Rudolfovské třídě a Generála Píky. Na sídlišti Máj v Českých Budějovicích voda zatopila parkoviště před obchodním domem. Řidiči tam po dešti přesouvali svá auta do sousedních ulic. 

„Na Českobudějovicku bojujeme nejvíce s velkým množstvím vody - čerpáme sklepy, pročišťujeme kanály. Na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku převážně odklízíme popadané stromy,“ popsala v sobotu večer Matějů.

Déšť ovlivnil provoz IGY Centra

Škody odklízí například v českobudějovickém IGY Centru. Budova poškozena nebyla, tři obchody potřebovaly větší úklid a otevřou se v průběhu neděle. Více zasaženy byly pouze jednotky značek Sportisimo a NewYorker, uvedlo IGY Centrum v neděli dopoledne v tiskové zprávě. 

„Množství srážek v okolí IGY Centra zvedlo hladinu podzemních vod, která kanalizací zatekla do některých jednotek. Jednalo se o zcela výjimečnou situaci. Bezpečnost našich zákazníků nebyla ohrožena. Ráda bych poděkovala všem zaměstnancům IGY Centra za jejich pohotové nasazení,“ sdělila Centre Managerka Radka Rajnochová.

Z bezpečnostních důvodů je omezen pohyb po nové budově, eskalátory a výtah jsou mimo provoz. Pro vstup z parkoviště je využívána zásobovací chodba a schodiště do 1. patra. Pro vstup do přízemí zákazník musí nejprve 1. patrem do IGY1 a poté se vrátit do přízemí IGY2 venkovními vchody. Bezbariérový vstup z parkoviště IGY2 do centra není možný. Informace jsou na webu IGY Centra a sociálních sítích. 

Také areál výstaviště v Českých Budějovicích zasáhl mimo jiné silný déšť. Země živitelka ale pokračuje, informovali zástupci výstaviště. 

„Aktuálně voda v celém areálu už opadla, naše týmy jsou posílené a plochy se uklízí. Ráno v 9:00 OTEVÍRÁME Pracujeme na maximum, abyste k nám mohli přijet. Může se stát, že se dopoledne ještě nějaké následky bouřky v areálu objeví, buďte s námi shovívaví. Země živitelka jede dál. Těšíme se na na vás,“ stojí na facebookovém profilu Výstaviště České Budějovice.

Druhý povodňový stupeň platí v Tučapech na Táborsku na Černovickém potoku. Hladina už klesá na Blanici u Blanického mlýna a dostala se do normálu. Nad ránem tam rovněž na chvíli překonala až druhý povodňový stupeň.

Například v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku to podle meteorologů bylo 84 milimetrů a v Nové Peci na Prachaticku 82 milimetrů. „Po horkách, které zde několik minulých dní byly, se nad naším územím vlnila studená fronta a od Alp k nám přišel výrazný bouřkový systém. Zasáhl především jihovýchodní část kraje, například Strakonicku nebo Písecku se skoro vyhnul," řekl ČTK Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky jihočeský kraj, počasí, čhmú, bouře, déšť, vítr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé jsou po bouři bez elektřiny. Živitelka pokračuje, v obchodním centru stojí eskalátory  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.