Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na jihu Čech zůstala nezaměstnanost na 2,6 procenta, potřetí v řadě je nejnižší v Česku

Nezaměstnanost na jihu Čech zůstala letos v srpnu stejná jako v červenci, a to 2,6 procenta. Třetí měsíc v řadě tak zůstává ve srovnání všech krajů nejnižší v zemi. Bez práce bylo 11 665 lidí. Volných míst v kraji bylo koncem srpna 14 238, o 62 méně než v červenci.

Stále vysoká byla v srpnu poptávka po sezonních profesích. Řekl to Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky Úřadu práce ČR. Loni v srpnu byla nezaměstnanost v kraji o desetinu procentního bodu nižší.

Na jihu Čech vzrostla nezaměstnanost v pěti okresech o desetinu procentního bodu, na Strakonicku o desetinu procentního bodu klesla a nezměnila se na Prachaticku. Nejvyšší zůstává na Českokrumlovsku, kde byl v srpnu podíl nezaměstnaných 3,7 procenta. Nejnižší byl naopak na Jindřichohradecku, a to dvě procenta.

V kraji bylo koncem srpna 14 238 volných míst, meziročně o 4 718 méně. Firmy dlouhodobě nejvíc hledají řidiče aut v dálkové nákladní dopravě a pracovníky ve strojírenství. „Poptávka hlavně po sezonních profesích byla stále na vysoké úrovni, zejména ve stavebnictví, zemědělství a ve službách," řekl Beran. Předpokládá, že v září se podíl nezaměstnaných významně nezmění, možná mírně stoupne. Na úřady práce mohou začít přicházet noví absolventi škol.

Jihočeské úřady práce evidovaly v srpnu 11 665 lidí bez zaměstnání, proti červenci o 171 víc a meziročně o 507 víc. V srpnu se přišlo evidovat 1 972 lidí. Naopak evidenci na úřadu práce ukončilo 1 801 uchazečů, z nichž si přes 63 procent našlo nové zaměstnání. Ke konci srpna evidovaly úřady v kraji 10 472 dosažitelných uchazečů o zaměstnání, tedy těch, kteří mohli hned nastoupit do práce. Proti předchozímu měsíci jich o 205 přibylo, meziročně jich bylo nyní o 503 víc.

V Česku stoupla nezaměstnanost v srpnu proti červenci o desetinu procentního bodu na 3,6 procenta. Úřady práce evidovaly 260 803 uchazečů o zaměstnání, o 1 870 víc než v předchozím měsíci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky nezaměstnanost, čsú, jihočeský kraj, česko, statistika, graf, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech zůstala nezaměstnanost na 2,6 procenta, potřetí v řadě je nejnižší v Česku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.