Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na hlavním přivaděči vody došlo k havárii, záložní zdroje pomohly i krajskému městu

K mimořádné situaci došlo tento týden u jihočeské osady Hamr nedaleko Doudleb na Českobudějovicku. Poškození se dotklo hlavního přivaděče vody, která míří do Jihočeského kraje z přehrady Římov.

„Půlstoletí stará ocelová roura praskla. Hlavní příčinou bylo pravděpodobně špatné uložení potrubí na kamenném podloží, následné poškození izolace a proreznutí,“ uvedl v tiskové zprávě Michal Míček, provozní náměstek Jihočeského vodárenského svazu (JVS), který největší vodárenskou soustavu na jihu Čech vlastní a provozuje.

Závadu pracovníci JVS odhalili v pondělí. Tehdy je místní zemědělec upozornil na neobvykle zamokřený pozemek. Po průzkumu došlo ve středu na odstavení úpravny od „římovské“ vody a vypouštění potrubí v tomto úseku, což trvalo celé odpoledne. 

Jelikož bylo složité najít místo havárie, bylo musela úpravna vody Plav přejít na záložní zdroj surové vody u Vidova. V noci ze čtvrtka na pátek firma závadu opravila. 

Nyní tak římovská surová voda proudí na klíčovou úpravnu vody, která zásobuje přes 400 tisíc obyvatel kraje.

„Než jsme místo poruchy za pomoci bagru našli, uběhlo několik hodin. Následovalo ruční podkopání trubky na skalnatém podloží, aby bylo vůbec možné provést opravu a poškozené místo zavařit ocelovým plátem,“ popsal práce Míček. 

Zákazníci největší poruchu na zařízeních JVS za poslední tři roky nezaznamenali. To platí i pro Písek a České Budějovice, kde shodou okolností došlo ve stejnou chvíli k jiné poruše. „Zvládli jsme i tato úskalí. Třeba do Písku z plavské úpravny napojené na záložní zdroje proudilo do jejich vodojemu 30 litrů za sekundu. Tedy zhruba polovinu tamní potřeby,“ dodal náměstek.

Jihočeský vodárenský svaz na začátku léta zahájil několik let připravovanou náročnou a nákladnou výměnu téměř sedmikilometrového přívodního potrubí z přehrady do úpravny.

Práce na prvním úseku skončí v srpnu 2024 a vyjdou na 194 milionů korun a 135 milionů korun pokryje dotace ministerstva zemědělství. Poté bude následovat další etapy. Celá výměna klíčového vodárenského přivaděče vyjde na zhruba 950 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JVS

Štítky jihočeský kraj, voda, havárie, jvs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hlavním přivaděči vody došlo k havárii, záložní zdroje pomohly i krajskému městu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.