Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Při nehodách o prázdninách zemřelo na jihu Čech 16 lidí, nejvíc za pět let

Při dopravních nehodách o prázdninách zemřelo na jihočeských silnicích 16 lidí. Je to nejvíce od roku 2018. Tehdy si havárie o prázdninách vyžádaly 19 obětí. Letos v srpnu a prvním zářijovém víkendu, kdy prázdniny končily, zemřelo při nehodách na silnicích 13 lidí. Řekl to jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

„Jedná se o jedny z nejtragičtějších prázdnin za poslední období. Bohužel ve statistice se promítlo i to, že prázdniny letos končily 3. září a v jejich poslední den zahynuli při nehodě u Brloha dva lidé," řekl mluvčí. U Brloha na Českokrumlovsku se 3. září dopoledne srazila motorka a osobní automobil. Nehodu nepřežil řidič motocyklu a člověk, který cestoval ve voze.

Nejtragičtějším srpnovým dnem byl čtvrtek 24. srpna, kdy na jihočeských silnicích zahynuli čtyři lidé. Tři z toho při jedné nehodě v Kaplici na Českokrumlovsku. Starší muž a žena cestovali v osobním voze, které zřejmě nedalo přednost při vjezdu na hlavní silnici a srazilo jej nákladní auto. Oba pasažéři střet nepřežili. Třetí obětí je řidič nákladního vozu.

Na místo nehody vyslalo operační středisko tři sanitky a vrtulník. „V osobním voze cestoval starší pár. Ačkoliv první posádka byla na místě do čtyř minut od přijetí výzvy, nebylo oběma už jak pomoci, neboť oba utrpěli fatální poranění neslučitelná se životem a zemřeli ještě před naším příjezdem. Řidič dodávky bohužel svým zraněním také na místě podlehl a ani jemu neměli záchranáři jak pomoci a lékař musel u všech třech konstatovat smrt,“ uvedla krátce po nehodě mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová

Vážná dopravní nehoda uzavřela hlavní silnici z Českých Budějovic na Rakousko. V Kaplici na Českokrumlovsku došlo ke střetu osobního automobilu s nákladním vozidlem. Při tragédii zemřeli tři lidé. V osobním vozidle cestoval starší pár. Podle...

„Nejčastější příčinou nehod v poslední době bývá nepřiměřená rychlost a to, že řidiči nevěnují pozornost situaci na silnici. Místo toho se dívají do mobilních telefonů nebo něco hledají v navigaci a podobně," uvedl Bajcura.

Celkem se během prázdnin stalo na jihočeských silnicích 939 nehod, při kterých 58 lidí utrpělo těžké zranění. Dalších 443 utrpělo lehké zranění. Provoz v kraji bývá v létě výrazně vyšší, jelikož pro část republiky jde o tranzitní cestu do jihoevropských zemí, kam jezdí řada Čechů na dovolenou.

Bilance dopravních nehod na jihu Čech od 1. července 2023 do 3. září 2023
Počet nehod: 939
Počet obětí: 16
Těžce zranění: 58
Lehce zranění: 443
Zdroj: Policie ČR

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, nehoda, prázdniny, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při nehodách o prázdninách zemřelo na jihu Čech 16 lidí, nejvíc za pět let  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.