Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Pískovna je domovem mnoha chráněných a ohrožených druhů. Žijí tam čolci i kuňky

Biologický průzkum ledenické pískovny na Českobudějovicku odhalil v minulých letech výskyt ohrožených druhů. Lidé tam mohou najít tři jihočeské druhy čolků, svižníky či užovku obojkovou. Na záchraně území se podílí také školáci.

Na projektu spolupracují zástupci Calla – Sdružení pro záchranu prostředí a Základní školy Ledenice. Jejich ambicí je zachovat pískovnu, ve které podle biologického průzkumu žijí ohrožené a chráněné druhy. 

„Mimo jiné zde žijí i všechny tři jihočeské druhy čolků, tedy čolek velký, obecný a horský, kuňky a další obojživelníci. Z plazů se vyskytuje ještěrka obecná, ještěrka živorodá, užovka obojková a zmije obecná. Z mnoha hmyzích skupin jmenujme především svižníky, majky, samotářské včely a vosy, vážky, vodní brouky a ploštice aj. I mezi nimi najdeme řadu ohrožených druhů,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Řehounek z Cally, který má projekt na starosti. 

Díky obnoveným tůním v jihočeských pískovnách přežívá mnoho ohrožených živočichů

Díky obnově a vytváření tůní v pískovnách přežívá na jihu Čech mnoho ohrožených druhů živočichů. Tůně v pískovnách totiž obsahují méně živin, což vyhovuje zejména vodnímu hmyzu a obojživelníkům, a to i těm vzácným. Za poslední dva roky přibyly na...

V neděli 17. září se tam od 9:00 koná exkurze. Tu povedou Petr Veselý (PřF JU), Tomáš Ditrich (PedF JU), Helena Jaloševská (ZŠ Ledenice) a Jiří Řehounek (Calla). Akce bude zaměřená především na ptáky a hmyz a její součástí bude také odchyt a kroužkování ptactva a povídání o významu pískoven pro ochranu přírody. Sraz je v 9:00 hodin u čistírny odpadních vod v Ledenicích.

„Opuštěné pískovny nahrazují v naší krajině mizející stanoviště, např. říční náplavy nebo písečné přesypy. Rádi bychom na exkurzi představili zájemcům o přírodu zajímavé druhy, které našly v pískovně útočiště. Na exkurzi zveme i děti, které si mohou vyzkoušet odchyt hmyzu síťkami a pomoci nám tak s biologickým průzkumem pískovny,“ popsal Řehounek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Calla – Sdružení pro záchranu prostředí

Štítky jihočeský kraj, pískovna, ledenice, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pískovna je domovem mnoha chráněných a ohrožených druhů. Žijí tam čolci i kuňky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.