Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O rozkývání viklanu se budeme bavit, vzkazuje náměstek hejtmana

Je zpět na místě, ale neviklá se. O budoucnosti třicetitunového balvanu, který je symbolem jihočeského Kadova, se rozhodne do konce letošního roku. Řekl to náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Minulý týden ho na místo vrátil experimentální archeolog Pavel Pavel se svým týmem a dobrovolníky.

Praskání dřeva a posuny o centimetry. V Kadově zvedali balvan, který váží 30 tun

Netradiční podívanou dnes pozorovali diváci v Kadově na Strakonicku. Symbol obce, kterým je třicetitunový viklan, se vracel zpět do své původní polohy. Práce vedl experimentální archeolog Pavel Pavel. Ten už balvan vracel na místo v letech 1983,...

Balvan se vrátil na původní místo v sobotu 9. září. Práce vedl experimentální archeolog Pavel Pavel. Ten už balvan vracel na místo v letech 1983, 1987 a 2003. Nakonec se to podařilo i letos. 

 „Viklan je ve stabilizované poloze. Je tam, kde má být a je podložen klíny. Není spuštěný. Nyní nastane druhá fáze, kdy se rozhodne, zda se má viklat či nikoliv. Cíl byl ale splněn a nikomu se nic nestalo,“ řekl Pavel Budějcké Drbně.

Kadovský viklan je přírodní památka vyhlášená v roce 1985. Je ze slavné blatenské žuly. Viklan byl otočený o 60 stupňů kolem své osy a k tomu zhruba o 15 stupňů nakloněn.

„Pojal jsem to trošku i jako slavnost. Po 40 letech jsem pozval ty kluky, kteří právě tady se mnou v roce 1983 byli, když jsme viklan rovnali poprvé. Klády, sochory a páky máme. Ale dřít se takhle v našem věku, a pomocí pák otáčet kamenem po dvou třech centimetrech, už nemůžeme,“ uvedl v tiskové zprávě Pavel s tím, že kromě pětimetrových dřevěných pák a lan vzali tentokrát za vděk i hydraulikou.

Budoucnost viklanu nyní řeší také Jihočeská kraj. Ten na akci přispěl částkou 75 tisíc korun. Další finance přidala obec Kadov. 

Jestli se bude viklan opět viklat, zatím není jasné. Náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch vzkázal, že na finální řešení je čas až do konce roku 2023.

„V každém případě je Kadovský viklan velmi navštěvované turistické místo. Je uváděn ve všech možných turistických mapách i průvodcích jako viklan. Takže moje představa by byla, aby se skutečně viklal. Teď je důležité, že se podařilo vyřešit havarijní stav a kámen nehrozí zřícením. Bezpečnost je na prvním místě. V následujících týdnech budou pokračovat debaty s obcí i majiteli pozemku o tom, jestli se tu bude instalovat nějaké zabezpečovací zařízení, které by třeba mapovalo vandalismus, zvažujeme umístění fotopastí, kamer,“ vzkázal Hroch. Pokud dojede k rozkývání, bude se muset balvan pravidelně kontrolovat.

Proč se symbol Kadova sesunul, není úplně jasné. Podle informací iDnes.cz rozhoupala a následně i shodila Kadovský viklan skupina zatím neznámých lidí popíjejících alkohol v okolí kamene. Obdobně mluví i někteří místní. 

Navštívili jste viklan v Kadově?

Celkem hlasovalo177 čtenářů

Viklan je od roku 1985 přírodní památka. Nachází se asi 200 metrů od centra obce Kadov. Jde o soukromý majetek, o nějž se stará Jihočeský kraj.

„Věřím, že se najde cesta, jak zachránit viklan pro návštěvníky, aby si s ním mohli i zakývat. Moje srdeční záležitost je, aby se kýval," řekl Pavel. Od viklanu vede k obci Vrbno šestikilometrová naučná stezka.

Pavel Pavel se proslavil, když se mu v roce 1986 podařilo na Velikonočním ostrově "rozchodit" obří sochy moai. Nastínil tak možné řešení záhady, nad kterou si historikové lámali hlavy. Na stěhování objemných břemen si založil i živnost. Je také bývalým dlouholetým místostarostou rodných Strakonic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, kadov, viklan, památka, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O rozkývání viklanu se budeme bavit, vzkazuje náměstek hejtmana  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.