Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeská obec vypisuje architektonickou soutěž. Chce kvalitní spolkový dům

V obci Komařice na Českobudějovicku žije 273 obyvatel, pro které se chystá nový spolkový dům. O jeho podobě má rozhodnout architektonická soutěž. Komařice je tak nejmenší obcí v kraji, která se rozhodla zvolit tuto cestu.

Nový spolkový dům by měl stát v těsné blízkosti obecního úřadu. Konat se tam mají kulturní a sportovní akce. 

„Stavba by měla vzniknout na pozemku, který jsme v minulosti odkoupili od soukromého majitele. Naším cílem je místo stávajících budov, které jsou v nevyhovujícím technickém stavu, postavit objekt obecního domu, který by měl obsahovat víceúčelový sál, hostinec a knihovnu,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Vojtěch Tomrle (Nezávislí).

„Dojde také k úpravě dvora a zahrady, přímo navazujících na obecní úřad, který by se měl v budoucnu také rekonstruovat. Naším záměrem je tak vytvoření uceleného areálu veřejných staveb, který by měl celoročně sloužit našim občanům. Místo pro setkání nám zde totiž dlouhodobě chybí,“ dodal starosta.

Ateliéry mohou soutěžní návrhy posílat do 24. listopadu. Hodnotit je bude porota složená ze zástupců obce a nezávislých odborníků. Usedne v ní mimo jiné kurátor českobudějovického Domu umění Michal Škoda. 

Historické foto hájenky, dnes obecní úřad. 

Obec Komařice na přípravě soutěže spolupracovala s Českou komorou architektů a platformou CBArchitektura, která letos dostala prestižní cenu za výjimečný počin České ceny za architekturu. Zástupci CBArchitektura mimochodem uvedli, že je obec Komařice vůbec tou nejmenší, která architektonickou soutěž v kraji vypsala. 

„Přípravě soutěže a zadání jsme věnovali hodně pozornosti včetně participačního setkání s veřejností a jsme rádi, že se nám podařilo oslovit ke spolupráci celou řadu významných regionálních architektů a osobností,“ říká zastupitelka Markéta Málková (Nezávislá).

Předpoklad investice je 48 milionů korun bez DPH. Soutěž má tento odhad ověřit. Soutěžní ceny a odměny vyjdou na 450 tisíc korun. Komařičtí budou žádat o dotaci, kterou na podporu architektonických soutěží vypisuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslav Vodák

Štítky komařice, spolkový dům, soutež, architektura, investice, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská obec vypisuje architektonickou soutěž. Chce kvalitní spolkový dům  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.