Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vodárenský svaz chce zajistit dodávky vody i při delším výpadku elektřiny

Jihočeský vodárenský svaz (JVS) chce zajistit dodávky vody i v době případného delšího výpadku elektrického proudu. Na pěti čerpacích stanicích by tak měly být naftové agregáty, které by udržely chod soustavy v provozu. Náklady na projekt činí 71 milionů korun a téměř 50 milionů na to uvolní Jihočeský kraj, rozhodli zastupitelé.

„Považuji to za klíčový projekt. Sice si říkáme, že se něco takového nemůže stát, ale pak, když to nastane, tak na sebe jen všichni koukají. Proto jsem rád, že projekt podpořili svými hlasy všichni zastupitelé. Chci mít zkrátka jistotu, že kdyby k výpadku došlo, že ze všech jihočeských kohoutků, kde to je možné, poteče voda dál," řekl hejtman Martin Kuba (ODS). Na čerpacích stanicích by kromě agregátů byly i zásobárny nafty, která přístroje pohání.

Hejtman dodal, že nápad na projekt vzešel mimo jiné ze cvičení integrovaného záchranného systému. „Při plošném výpadku elektrické energie by za současného stavu zásobování pitnou vodou došlo po jednom až třech dnech k zastavení nebo výraznému omezení dodávky pitné vody na velké části Jihočeského kraje," řekl hejtman. Podle něj by v takové situaci nebylo možné zajistit vodu dodávkami z cisteren, protože by jich bylo denně třeba distribuovat téměř šest stovek.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů. Vodu z ní pije a používá na 400 000 Jihočechů, téměř dvě třetiny obyvatel kraje. JVS zásobuje vodou 172 měst a obcí. Vlastníkem svazu je 269 obcí a měst. Ročně soustavou proteče na 16 milionů metrů krychlových pitné vody. Nejvíce jí jde do Českých Budějovic, kde se spotřebuje třetina produkce. Loni skončil svaz v zisku 6,7 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, voda, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodárenský svaz chce zajistit dodávky vody i při delším výpadku elektřiny  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.