Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šéfem krumlovských klášterů bude prachatický exstarosta Malý, má snížit ztrátu

Krumlovští radní dnes schválili závěr komise, aby se ředitelem areálu klášterů stal bývalý prachatický starosta Martin Malý. Město chce zvýšit návštěvnost areálu, jehož roční ztráta je kolem 13 milionů korun.

Martin Malý by měl zavést úsporná opatření a ideálně snížit ztrátu o polovinu. Komise vybírala z pěti kandidátů, hlásil se i dosavadní kurátor a bývalý místostarosta Ivo Janoušek. Řekl to místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Malý byl 12 let starostou Prachatic za Nezávislé, po loňských volbách skončil v opozici.

V areálu je vystavená část sbírky dětských ilustrací, o niž teď vede spor vedení města s tím bývalým. Současní radní kritizují koupi sbírky za milion eur (nyní asi 24,5 milionu korun), poškodila podle nich finanční zájmy města. Jejich předchůdci chtěli sbírkou zvýšit návštěvnost klášterů, což se ale zatím nepovedlo. Areál je nově samostatná městská organizace, oddělená od městského divadla.

„Komise doporučila bývalého starostu Prachatic Martina Malého, dnes to rada vzala na vědomí a 9. října by měl být jmenován. (Zaujala nás) koncepce zpracovaná manažersko - ekonomicky, protože to je jedno z našich očekávání, ale i ten zajímavý přesah pana Malého, 12 let v pozici starosty okresního města, kdy měl pod sebou příspěvkové organizace typu knihovny, divadla a dalších," řekl Uhlíř.

Roční ztrátu klášterů 13 milionů považuje za příliš velkou. Úkolem Malého budou úsporná opatření, "maximálně snížit ztrátu - dotaci, která jde z městského rozpočtu. Potenciál je veliký. Je to druhý největší komplex v Českém Krumlově, po zámku. Je tam nádherná klášterní zahrada, začala tam fungovat kavárna, ubytování, klášterní muzeum, které by měl pan ředitel ještě více zatraktivnit. U sbírky (ilustrací) a interaktivní galerie očekáváme změny, které by měly vést k tomu, aby se zvýšila návštěvnost a snížila provozní ztráta," řekl Uhlíř. Cestou by bylo půjčovat sbírku, dostat ji do povědomí, přitáhnout co nejvíc turistů, kteří do Krumlova míří, aniž o sbírce vědí.

Sbírka ilustrací je originál, tvrdí autoři. Krumlov dále zvažuje trestní oznámení

Sbírka dětských ilustrací za milion eur, kterou koupilo minulé vedení Českého Krumlova, je pravá, tvrdí skupina, která za projektem stojí. Reaguje tak na prohlášení radnice, která na posledním zasedání zastupitelstva řešila, že byla během nákupu...

Současné vedení města uvedlo, že koupí sbírky ilustrací, kterou nesmí město 50 let prodat, byli zastupitelé v době nákupu uvedeni v omyl. Na srpnovém zastupitelstvu někteří radní řekli, že mají v případě nákupu sbírky podezření na podvod, zvažovali i trestní oznámení. Vadilo jim také, že díla nemají certifikáty pravosti. Janoušek ale v září řekl, že sbírku tvoří originální díla. „Sbírka obsahuje ilustrace až 50 let staré. Pravost je doložitelná třeba nakladatelem, který díla vydával," uvedl ředitel městského divadla Jan Vozábal, jenž se na nákupu sbírky podílel.

Jde o víc než 600 ilustrací. Sbírku vlastnil Otakar Božejovský, spoluzakladatel švýcarského nakladatelství Bohem Press, od nějž město ilustrace koupilo a bude mu ji splácet 5,5 roku. Sbírka měla zvýšit návštěvnost klášterního areálu, lidí tam ale chodí málo, řekli radní. Návštěvnost galerie, kde ilustrace jsou, je pod 3000 lidí, zatímco v materiálech, jež dostali minulí zastupitelé, byl odhad roční návštěvnosti 15 000 až 30 000 lidí. Janoušek řekl, že hodnotit projekt po jednom roce je předčasné. Ztráta klášterů se měla díky sbírce snížit o dva miliony korun, to se nestalo, řekli radní.

Uhlíř řekl, že koupě sbírky poškodila finanční zájmy radnice. Sbírka pro nás bude koulí u nohy," řekl v září na zastupitelstvu. Pořízení sbírky považuje vedení radnice za hrubou chybu. Bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL) na zastupitelstvu připustil, že čísla návštěvnosti se vyvíjejí jinak, než si bývalí radní přáli. Sbírku ale hájil. Opoziční zastupitel Petr Šandera z KSČM označil koupi za byznys desetiletí s velkým negativním dopadem do financí města.

Pětiletá obnova klášterů minoritů a svaté Kláry z poloviny 14. století stála téměř 327 milionů korun. Areál funguje od listopadu 2015. Je v něm 260 místností, zahrnuje i téměř 9000 metrů čtverečních zahrad. Areál je dlouhodobě ztrátový. Roční ztráta klášterů je kolem 13 milionů korun. Roční náklady areálu jsou 18 až 19 milionů.

Český Krumlov, v němž žije asi 13 000 lidí, má letos po úpravách rozpočet s příjmy 487,9 milionu a výdaji 638,6 milionu korun. Schodek 150,7 milionu kryje z peněz zbylých z minulých let. Kapitálové výdaje, tedy investice, by měly být téměř 188 milionů.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, kultura, památky, výtvarné, Český Krumlov, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Ptejte se kalouska který svůj církevní tunel zdůvodňoval tím že stát je nebude dále dotovat. Je potřeba začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Pořádná kontrola účtu a toků peněz pracujících(jiné peníze neexistují). Syn Marie Terezie, Josef II věděl proč zrušil polovinu těchhle přísavek. A sběratelé muzejím své sbírky věnují. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Čtvrtek, 28. září 2023, 12:21Odpovědět

Šéfem krumlovských klášterů bude prachatický exstarosta Malý, má snížit ztrátu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.