Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Temelín posílil systém průmyslové televize, investoval desítky milionů korun

V jaderné elektrárně Temelín posílili systém průmyslové televize, začali ho využívat operátoři a další odborníci ke kontrole pomocného zařízení. Investice vyšla na desítky milionů korun. ČEZ očekává, že se díky tomu zefektivní kontroly zařízení. Novináře o tom informoval temelínský mluvčí Marek Sviták. V Temelíně je od 18. srpna zhruba na dva měsíce odstavený druhý blok, energetici mění palivo a kontrolují systémy.

„Jde o otočné barevné kamery s fullHD rozlišením a 25násobným zoomováním. Operátoři nebo příslušní správci mohou zařízení velmi detailně vizuálně zkontrolovat, což významně zefektivní následné práce," řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Průmyslové kamery byly dosud pouze v ochranné budově kolem reaktoru a strojovně výrobního bloku nebo na klíčových bezpečnostních systémech. Dalších 35 kamer nyní technici instalovali i do takzvaných vnějších objektů, tedy mimo budovu hlavního výrobního bloku. Operátoři a specialisté tak mohou vidět zařízení i v čerpací stanici Hněvkovice nebo malé vodní elektrárny Kořensko.

Temelín zavezl palivo do reaktoru. Provoz bude delší

V jaderné elektrárně Temelín zavezli palivo do reaktoru druhého bloku. Jde o 163 palivových souborů, nově je mezi nimi 48 čerstvých. Dosud energetici zaváželi 42 čerstvých souborů. Provoz bloku bude díky vyššímu počtu nových souborů o měsíc delší....

Kvůli posílení systému bylo potřeba natáhnout desítky kilometrů kabelů, instalovat čtyři nové servery a vytvořit pracoviště, kde specialisté mohou výstupy z kamer sledovat.

V Temelíně je teď plánovaně odstavený druhý blok. Energetici při odstávce, jež potrvá dva měsíce, naplánovali téměř 15 000 činností, zapojí se do nich přibližně 1000 lidí. První blok byl letos odstavený necelé dva měsíce od 7. dubna do 8. června.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos zatím od začátku roku 11,3 TWh.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Sviták / JE Temelín

Štítky ČR, energie, jaderná, bezpečnost, Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín posílil systém průmyslové televize, investoval desítky milionů korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.