Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stát hledá firmu, která postaví obchvat Dasného a Češnovic

Měřit bude osm a půl kilometru a jeho výstavba vyjde podle předběžných odhadů na zhruba 1,8 miliardy korun. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hledá firmu, která postaví úsek silnice na trase Pištín - České Budějovice.

Na sociální síti X o tom informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl„Předpokládaná hodnota zakázky 8,5 km dlouhého čtyřpruhového úseku sil. I/20 na obchvatu obcí Dasný a Česnovice je 1 820 mil. Kč bez DPH,“ napsal. 

Stavba už má stavební povolení a u konce je také výkup pozemků. Dlouho diskutovaný úsek komentoval na svém facebookovém profilu také jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Ten napsal, že tak končí "nesmyslné mediální diskuze o tom, jak se stavba odkládá na neurčito".

„Všechno běží tak, jak jsem slíbil. Rozpočet ŘSD se stavbou počítá a vše bude v termínech, o kterých jsme od začátku mluvili. Jak dlouho poběží VŘ (výběrové řízení, pozn. redakce), to vám teď nikdo neumíme zaručit. Vždycky záleží jestli se firmy odvolávají nebo ne. Ale jakmile se vybere, tak už nic nebrání tomu, aby se v příštím roce začalo stavět a stavět se bude cca 3 roky,“ vzkázal Kuba. 

Bojíme se o děti, říká starostka. Čekání na obchvaty u Českých Budějovic pokračuje

Často tam dochází k nehodám, které končí zraněním. Mnohdy pak tyto události zkomplikují dopravu na hlavním tahu mezi Českými Budějovicemi, Pískem a Plzní. Na obchvat Dasného a Češnovic si však místní i řidiči musí ještě nějaký čas počkat.

O silnici I/20 se mluví řadu let. Například v roce 2016 lidé téměř hodinu blokovali právě tuto komunikaci přecházením přes přechod v Dasném. Snažili se tak upozornit na to, jak moc obce obchvat potřebují.

K důležité silnici vydala v září tiskovou zprávu také obec Pištín. „Tento projekt je klíčový zejména z hlediska zvýšení bezpečnosti na silnici I/20, kde se často stávají dopravní nehody, včetně čelních střetů. Obchvat navíc odlehčí dopravě v obcích Dasný a Češňovice a zvýší kvalitu života místních obyvatel. Tato silnice je jednou z nejfrekventovanějších v regionu, denně jí projede desítky tisíc vozidel,“ uvedl starosta Jaroslav Havel (STAN). Podle starosty bylo na výstavbu obchvatu vynaloženo více než 17 let úsilí na administrativních a politických úrovních.

To potvrzují i další starostky a starostové. „Denně tu projede minimálně 20 tisíc aut. Je tu hluk, prach, bojíme se o děti, když přechází silnici. Někteří občané mluvili opět o nějaké formě protestu. Vím, že to nikomu nepomůže. Bohužel se tu ale nedá normálně žít,“ řekla Budějcké Drbně letos v červenci starostka Dasného Ludmila Kahounová (SNK obce Dasný).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky doprava, jihočeský kraj, obchvat, dasný, češňovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jedině dobře,už aby to bylo!!!!!!!

Čtvrtek, 12. října 2023, 01:28Odpovědět

Stát hledá firmu, která postaví obchvat Dasného a Češnovic  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.