Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeský kraj otevře tři technická lycea. Představil web pro studenty i školy

V Sezimově Ústí na Táborsku, Velešíně na Českokrumlovsku a Dačicích na Jindřichohradecku vzniknou příští rok tři nová technická lycea. Cílem je zvýšit kapacitu všeobecného vzdělávání, lycea mají zároveň umožnit, aby si žáci na střední škole zvolili ideální obor. Zástupci Jihočeského kraje to řekli na tiskové konferenci, kde také představili nový web zaměřený na vzdělání v regionu.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) dnes řekl, že se chce hejtmanství věnovat školství z dlouhodobého pohledu. Podle něj je potřeba sledovat místa na středních školách a vysvětlit si, o čem údaje vypovídají. „Nelze jen neustále navyšovat počty gymnaziálních tříd,“ sdělil Kuba.

Vznikl proto tým, ve kterém je kromě náměstka hejtmana a poslance Pavla Klímy (TOP 09) také bývalý ministr školství Robert Plaga. 

Vytvoření lyceí je reakcí na demografický vývoj, informoval Martin Kuba. „Chceme být připraveni, víme, že nás v dalších letech čeká už jen mírný nárůst počtu studentů. A vzdělávání, které chceme nabízet, má být rozšířeno i mezi technická lycea," řekl Kuba.

Hlavním úkolem je podle něj nabízet stejnou kvalitu vzdělávání napříč celým regionem.

Nyní v kraji studuje střední školy 25 450 žáků starších 15 let. Maturitní obory navštěvuje více než 76 procent z nich, učební obory pak necelých 24 procent. Vedení kraje uvedlo, že na některých gymnáziích se stává, že žák během studia zjistí, že nezvládne maturitní zkoušku. „Na gymnázia se dostávají žáci, kteří mají ze 100 bodů 45. Pokud budeme přidávat další třídy, dostanou se tam studenti s 25 body. Bude to stát peníze a na konci se jen zvýší procento dětí, které maturitu neudělají,“ řekl hejtman. 

Tisková konference na téma školství. Zleva: Náměstek hejtmana Pavel Klíma, expert na školství Robert Plaga a jihočeský hejtman Martin Kuba. 

Nové třídy technického lycea mají vzniknout v Sezimově Ústí, Velešíně a Dačicích. „Technická lycea mají tu výhodu, že na jednom místě nabízí více variant. Žák může během studia přejít z maturitního oboru na učňovský nebo zase z učňovského na maturitní," uvedl náměstek jihočeského hejtmana Pavel Klíma (TOP 09).

„My jsme chtěli ukázat, že Jihočeský kraj je připraven na to, že v dalších letech nás spíš čeká už menší nárůst studentů a že to vzdělávání, které chceme nabízet, má být prostě rozšířeno jak mezi obecné, gymnaziální, tak mezi, technická lycea. To je forma, kterou už dobře známe ze zahraničí, jako High School, kdy si studenti mohou vybírat více mezi všeobecným a technickým oborem. To, co jim v průběhu studia víc vyhovuje, nakonec úspěšně dokončit,“ vysvětlil hejtman.

Kromě této novinky představili zástupci kraje nový web Jihoskop.cz. Ten má sloužit například k novému a elektonizovanému způsobu přijímacích zkoušek. 

„Jihočeský školský postál JIHOSKOP přináší komplexní přehled vzdělávání v jižních Čechách. Jste rodič deváťáka a chcete ucelený přehled škol? Pojďte na JIHOSKOP. Jste učitel a chcete přehled vzdělávacích aktivit pro učitele? Pojďte na JIHOSKOP. Jste ředitel školy a chcete komunikační kanál s krajským odborem školství? Vstupte pod heslem do neveřejné části JIHOSKOPU. Jste novinář a chcete znát novinky v jihočeského školství nebo sháníte kontakty do některé jihočeské školy? Pojďte na JIHOSKOP - Jihočeský školský portál,“ pozval Pavel Klíma.

Expert na problematiku školství Robert Plaga bude na rozvoji vzdělávání v Jihočeském kraji spolupracovat. „Ve světle debaty o kapacitách středoškolského vzdělání je proaktivní přístup Jihočeského kraje tím správným zřizovatelským přístupem a v kombinaci s digitalizaci přihlášek by měl přinést uklidnění pro rodiče při zachováni odpovídajícího mixu oboru vzdělávání,“ sdělil. Dodal také, že ho ke spolupráci nalákalo pozitivní vnímání a uchopení témat S2030+ na regionální úrovni. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hana Brožková / Jihočeský kraj

Štítky vzdělání, školství, jihočeský kraj, střední škola, gymnázium, přijímací řízení, student, martin kuba, pavel klíma, robert plaga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jedině dobře,technicky a logicky vzdělaných lidí potřebujeme nejvíce!!!!!

Úterý, 17. října 2023, 02:06Odpovědět

Jihočeský kraj otevře tři technická lycea. Představil web pro studenty i školy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.