Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Turisté chodili i kam neměli. V centrální části NP Šumava platí nově omezení vstupu do jádrového území tetřeví populace

Omezení vstupu pro turisty začalo nově platit v centrální části území Národního parku Šumava. Jedná se o oblast přiléhající k hranici s Národním parkem Bavorský les, kde je jádro výskytu tetřeví populace. Tímto opatřením národní park zceluje plochu, ve které už klidové území existuje a je tak již desítky let z větší části veřejnosti nepřístupná. Turisté se teď mohou pohybovat od Pramenů Vltavy až po Plesnou pouze po značených turistických trasách.

„Hlavním důvodem vyhlášeného omezení vstupu je ochrana kriticky ohroženého tetřeva hlušce. V jádrovém území jeho výskytu, kde sice existují platná omezení vstupu v rámci bývalých prvních zón, dochází k nárůstu rušení tetřevů, což může vést ke snížení jejich počtu,“ vysvětluje mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

K přísnému opatření přispěla i analýza dat z mobilů návštěvníků Šumavy. „Analyzovali jsme například data z mobilních sportovních aplikací, které ukazují na záměrné sdílení tras v nejcitlivějších částech Šumavy. Zároveň narůstá počet přestupků řešených strážci národního parku či v rámci správních řízení. Zjistili jsme tak, že v oblasti centrální Šumavy, která patří do klidových území nebo ji tvoří druhově hodnotná a citlivá území mimo současná klidová území, existuje čilý turistický ruch,“ konstatoval Dvořák.

Na základě těchto zjištěných skutečností správa parku rozhodla, že na uvedené části území omezí vstup na základě paragrafu 64 zákona o ochraně přírody a krajiny. Ten lze totiž použít v případě, že hrozí poškození částí chráněné přírody. Omezení se provádí opatřením obecné povahy po té, co státní správa věc projednala s představiteli samospráv a zveřejnila návrh opatření obecné povahy k připomínkám ze strany veřejnosti po dobu téměř dvou měsíců.

Podle informací vedení NP Šumava neměli k uvedenému kroku výhrady představitelé obcí, na jejichž katastru k tomuto omezení dochází. Jedná se o Prášily, Modravu, Kvildu a Železnou Rudu. V rámci veřejného projednání obdržela správa parku osm podnětů. „Nejčastěji se v nich opakoval nesouhlas s omezením pěšího pohybu v tomto území v letním období s poukazem na režim v sousedním národním parku Bavorský les. V připomínkách také zaznívalo, že na omezení doplatí slušní turisté a že by se území nemělo uzavírat, pouze zvýšit dohled či výši sankce. Veškeré připomínky jsme okomentovali a vypořádali v odůvodnění opatření obecné povahy,“ doplnil náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Pazourek.

Od uvedených opatření si NP Šumava slibuje to, že se zamezí vysoké intenzitě rušení chráněných živočišných druhů, poškozování biotopu obsahující chráněné a významné druhy rostlin a zajistí se ucelená ochrana vymezeného území. Opatření, které začíná platit od 19. října 2023 je dočasné a to na dobu dvou let. Následně bude vyhodnocena jeho účinnost a stav předmětů ochrany v daném území.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Vogeltanz, Jan Dvořák

Štítky omezení vstupu, tetřívek obecný, tetřev, páření, tok, NP Šumava, reprodukce populace, populace tetřeva, Šumava, Jan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté chodili i kam neměli. V centrální části NP Šumava platí nově omezení vstupu do jádrového území tetřeví populace  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.