Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jindřichův Hradec připravuje na příští rok rozpočet s půlmiliardovým schodkem

Jindřichův Hradec připravuje na příští rok rozpočet s půlmiliardovým schodkem. Ovlivní ho plánované nákladné investiční akce. Schodek bude město hradit z finančních rezerv, které má radnice z minulých let. Novinářům to řekli zástupci vedení města.

Jindřichův Hradec pro příští rok předpokládá příjmy ve výši téměř 737 milionů korun a výdaje 1,2 miliardy korun. „Rozpočet zásadněji ovlivňuje začátek realizace intenzifikace čistírny odpadních vod a rekonstrukce objektu pivovaru. Počítáme i s výdaji na ostatní infrastrukturní projekty, jako bude například oprava silnice 28. října. Předpokládáme, že na kapitálové výdaje uvolníme 658 milionů korun," uvedl jindřichohradecký starosta Michal Kozár (ANO).

Dodal, že podle odhadů bude mít město na konci roku na účtech a termínovaných vkladech více než 723 milionů korun. Peníze použije radnice na krytí vysokého schodku.

Jindřichův Hradec připravoval rozpočet se záporným saldem téměř 350 milionů korun i na letošní rok. Ale největší část schodku tvořily peníze připravené na modernizaci čistírny odpadních vod. Ovšem město letos stihlo jen podepsat smlouvu a před pár dny teprve předalo vítězné firmě staveniště. Proto se investice do čistírny přesunula z letošního do příštího roku.

Zakázku na modernizaci čistírny získalo sdružení firem s názvem Společnost Jindřichův Hradec. Uspělo s nabídkou 241 milionů korun bez daně. První etapa modernizace by měla trvat do 20 měsíců.

Další velkou investicí pro příští rok má být začátek rekonstrukce městského pivovaru. Jindřichův Hradec kvůli tomu zažádal o dotace. Předpokládané náklady na modernizaci zchátralého objektu jsou kolem půl miliardy korun. „Očekáváme, že bychom ještě letos mohli vypsat výběrové řízení na zhotovitele a v příštím roce by mohly začít samotné práce," řekl Kozár. Město předpokládá, že by v objektu mohly vzniknout multikulturní centrum a také pivovar s restaurací. Rozpočet budou na svém zasedání 13. prosince projednávat městští zastupitelé.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eliška Čermáková

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec připravuje na příští rok rozpočet s půlmiliardovým schodkem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.