Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Firma navýší těžbu v lomu u Českých Budějovic. Nemá vliv na životní prostředí

Společnost Jihočeské katolické lesy má v plánu navýšit výrobu v lomu Hosín nedaleko Českých Budějovic. Krajský úřad před nedávnem rozhodl, že záměr nemůže mít významný vliv na životní prostředí a nebude posuzován podle zákona.

Firma z koncernu Lasselsberger chce u Budějovic těžit živec, chystá i nový závod

Firma LB Minerals z koncernu Lasselsberger chce těžit živec v bývalé pískovně v lokalitě Dvorec u Třebče na Českobudějovicku. Těžba by měla začít v roce 2026, vytěžitelné zásoby jsou 1,6 milionu tun. Těžit se má do hloubky až 35 metrů, a to i...

Vyplývá to z veřejně dostupných dokumentů na webu kraje. Záměrem firmy je navýšení výroby v lomu Hosín, kde je ložisko kamene.

Podle rozhodnutí Odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví Krajského úřadu Jihočeského kraje je nyní na pozemku povolena těžba do 10 tisíc tun ročně. 

„Ve vztahu k limitům daného bodu je záměrem oznamovatele navýšit těžbu kameniva v lomu max. do výše 270 000 tun za rok. K plošnému rozšíření těžby nedojde, navýšení se týká výhradně stávajícího povoleného rozsahu těžby dle platného PVL...“ píše se v rozhodnutí. 

Pozemek se nachází necelé dva kilometry severovýchodně od obce Hosín mimo zastavěné území. Nejblíže je osada Chyňava vzdálená 1,2 kilometru. „Plocha lomu je vhodně umístěna uvnitř lesního porostu, který lom odcloňuje od okolí,“ uvedl v rozhodnutí odboru jeho vedoucí Zdeněk Klimeš. Měsíčně má dojít k jednomu až dvěma odstřelům a těžba bude povrchová.

Budějcká Drbna požádala o vyjádření i společnost Jihočeské katolické lesy. Odborný lesní hospodář Jan Zasadil vysvětlil, že rozhodnutí krajského úřadu bylo vydáno na základě zjišťovacího řízení.

Zdravotní rizika jsou zanedbatelná, stojí v rozhodnutí

„K navýšení těžby dochází, protože původně zvolený objem těžby neodpovídá našim potřebám. Na údržby, opravy a investiční záměry se nám původně zvolený objem projevil jako nedostatečný,“ popsal pro Budějckou Drbnu Zasadil.

„Nepředpokládáme těžbu v plném požadovaném rozsahu. Maximální požadovaná výše těžby skýtá možnost uspokojení náhlé mimořádné potřeby materiálu v případě rozsáhlejší investice,“ shrnul Zasadil.

Z rozhodnutí krajského úřadu vyplývá, že záměr nebude mít významný vliv na životní prostředí a život místních. „Z výsledků Hodnocení zdravotních rizik vyplývá, že záměr neovlivní celkovou imisní situaci zájmového území a zdravotní rizika hodnocených škodlivin jsou zanedbatelná a kvantitativně prakticky nehodnotitelná,“ napsal mimo jiné Zdeněk Klimeš. 

Jeho slova potvrzuje také Jan Zasadil. „Dopad těžby na okolí nebude jak je i ze studie patrné nijak negativně významný, protože lokalita se nachází mimo zastavěné i zastavitelné území, je kryta lesními porosty a doprava materiálu bude řešena po našich lesních cestách a návazně  po dálnici D3,“ sdělil redakci.

Vedení obce nemá směrem k záměru výraznější výtky. Budějcké Drbně to řekl starosta Jan Řičánek. Mezi obcí a lomem se nachází letiště a také trasa plánovaného koridoru. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky hosín, české budějovice, jihočeský kraj, těžba, lom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

No uvidíme,ale v jezdících nakladacích bych problém neviděl,protože dnes nakladáky mají dobré spalovaní a nesmrdí,problém bych viděl v případném zvyšení prašnosti lomu při odštřelech!!!!!

Úterý, 7. listopadu 2023, 00:44Odpovědět

Ondra Sácký

Těch vykřičníků máš hrozně málo, zkus příště napsat ještě dvakrát tolik. Nebo omezit kofein, není pro každého.

Středa, 8. listopadu 2023, 11:36Odpovědět

Firma navýší těžbu v lomu u Českých Budějovic. Nemá vliv na životní prostředí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.