Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na Fritschovu stezku se u Boršova nad Vltavou zřítila část zvětralé skály

Na Fritschovu turistickou stezku u Boršova nad Vltavou na Českobudějovicku se zřejmě v sobotu zřítila část zvětralé skály. Podle starosty Boršova nad Vltavou Jana Zemana nelze vyloučit, že se podobná situace může vzhledem ke stavu skály opakovat. Turisté by se proto měli místu vyhnout a využít provizorní vyznačenou trasu, upozornil Zeman.

V pátek a v noci na sobotu napršelo 40 litrů vody na metr čtvereční a následkem toho spadla skála. Několik metráků kamenů jsme dnes odstranili, ale nikoliv problém se zvětralou skálou. Je to komplikovaná záležitost a nejedná se o první případ, kdy se skála zhroutila. Část stezky, kde se to stalo, se nachází na katastru Boršova nad Vltavou, ale patří několika různým majitelům. Navíc případná sanace místa je administrativně i finančně hodně náročná a my ji jako samospráva nedokážeme řešit," uvedl v pondělí starosta Jan Zeman.

Fritschova stezka měří 18 kilometrů a vede z Boršova nad Vltavou do Zlaté Koruny. Patří mezi vyhledávaná místa především pro lidi z Českých Budějovic a okolí. Zeman uvedl, že podle kvalifikovaného odhadu po ní ročně projde na 25 tisíc turistů.

Snímek pořídil starosta Jan Zeman. 

Představa, že bychom místo zcela uzavřeli, je naprosto iluzorní. Nevím kdo a jak by to nařízení hlídal. Proto jsme aspoň vyrobili informační cedule, podle nichž mohou turisté místo obejít. Je to ale jen provizorní řešení," uvedl starosta. Dodal, že obejít rizikové místo znamená zhruba kilometr a půl navíc. 

Fritschova stezka vznikla ve 30. letech minulého století. Od té doby skála na mnoha místech zvětrala, navíc na ní začaly růst náletové stromy a keře. „Na všechno musí být posudky, navíc se k problematice musí vyjádřit dotčení (majitelé a organizace). A pak, pokud bychom se skutečně rozhodli okolí stezky nějak upravit, podle mých odhadů by byly minimální náklady tři miliony korun, ale spíš by se jednalo o vyšší částku," řekl Zeman.

Fritschova stezka

Stezka podél řeky Vltavy je pojmenovaná na počest Emanuela Fritsche (1874 – 1956), vrchního technického rady Československých státních drah, tehdejšího předsedy KČST Šumava a předsedy KČST České Budějovice, který se o její vybudování zasloužil. Skládá se ze tří části, které byly budovány postupně mezi roky 1933 až 1938. Některé skalní úseky muselo vystřílet ženijní vojsko.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Jana Zemana

Štítky Česko, správa, turistika, Českobudějovicko, stezka, skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Fritschovu stezku se u Boršova nad Vltavou zřítila část zvětralé skály  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.