Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vánoční strom v Jindřichově Hradci bude zdobit dva kilometry dlouhý světelný řetěz

Jihočeská města se připravují na Vánoce. Většina z nich má vánoční stromky vybrané a chystají se na převoz a zdobení. Jedná se o jedle a smrky. Slavnostní rozsvícení jsou naplánovaná na 2. a 3. prosinec.

Již vybraný vánoční strom přivezou do Českých Budějovic z Kaliště pracovníci společnosti Lesy a rybníky v pátek 17. listopadu. 18 metrů vysokou jedli daruje městu pan Lukáš Medvec.

Náměstí ozdobí osmnácti metrová jedle. Vánoční strom městu věnovala rodina z Kaliště

Zhruba před šedesáti lety vysadili prarodiče Lukáše Medvece na zahradě malou jedličku, která do dnešního dne vyrostla do výšky osmnácti metrů. Strom se ale začíná naklánět a majitelé se bojí, aby nespadl. Rozhodli se proto jedli věnovat městu,...

„Asi třicet centimetrů vysokou jedličku vysadili před šedesáti lety prarodiče dárce pana Lukáše Medvece. A vyrostla z ní odhadem asi 18 metrů vysoká krasavice, k níž má rodina, ale i někteří sousedé silný citový vztah,“ uvedla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Slavnostní rozsvícení stromku bude v sobotu 2. 12. od 16.30 hodin.

Svůj strom má vybraný i město Písek.

„Bude se jednat o smrk, který roste v našem městě. Na tradiční místo – Velké náměstí – by jej měly Městské služby Písek dopravit 28. listopadu a zdobit by se měl hned následující den,“ prozradila tisková mluvčí Petra Měšťanová.

Na náměstí Míru v Jindřichově Hradci bude převezena jedle z města Strmilov. Zdobit ji bude dva kilometry dlouhý světelný řetěz, padesát svítících rampouchů a hvězd a přes 150 vánočních ozdob. Slavnostní rozsvícení proběhne 2. prosince v 18 hodin

„Před samotným rozsvícením stromu zazní slova starosty města Michala Kozára a jindřichohradeckého probošta P. Ivo Prokopa, který vánočnímu stromu požehná. V letošním roce rozsvítí vánoční strom na náměstí děti ze 3. mateřské školy na sídlišti Vajgar u Merkuru,“ vysvětlila vedoucí organizačního oddělní Karolína Bartošková.

Patnáctimetrový smrk ztepilý bude zdobit Velké náměstí ve Strakonicích, zdobení začne poslední listopadový týden. Jedná se o smrk, který pochází přímo ze Strakonic.

Prachaticím letos věnoval strom pan Jiří Švec.

„Jedná se o jedli ojíněnou a přepravovat ho budeme z Mojkova 22. 11., poté bude nazdoben a následně slavnostně rozsvícen na 1. adventní neděli, tedy 3.12. Umístěn bude na prachatickém náměstí,“ sdělila vedoucí odboru kultury Martina Klinecká.

Na Zahájení adventu a slavnostní rozsvícení vánočního stromku dne 3. prosince v 16:30 hodin na náměstí Svornosti zve také město Český Krumlov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky vánoce, strom, advent, kultura, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom v Jindřichově Hradci bude zdobit dva kilometry dlouhý světelný řetěz  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.