Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nejvíc turistů zamířilo v létě na jihu Čech k lipenskému jezeru

V létě a na podzim zamířilo v jižních Čechách nejvíc turistů k lipenskému jezeru, téměř 164.000 lidí. Jde o údaj statistiků, realita ale může být až dvojnásobná, protože řada ubytovatelů čísla nehlásí, uvedli dnes zástupci Turistického spolku Lipenska. Počet hostů v restauracích ale zůstal za očekáváním a stále se nedostal na předcovidová čísla, uvedl spolek. Jihočeská centrála cestovního ruchu chce přilákat do kraje víc Němců a Rakušanů, dvě třetiny hostů v kraji nyní tvořili Češi.

Lipno je dlouhodobě nejnavštěvovanějším místem v kraji. Loni tam statistici evidovali přes 306 000 hostů, víc než před koronakrizí, když v roce 2019 to bylo 286 000 turistů. V počtu přenocování kralovalo Lipno i ve třetím letošním čtvrtletí. Od července do září tam evidoval Český statistický úřad 510 000 noclehů. Druhá v počtu přenocování byla na jihu Čech turistická oblast Toulava se 403 000 noclehy, třetí Třeboň a okolí, kde to bylo 381 000 nocí.

„Určitě nás to všechny těší. Mě osobně těší, že nárůsty hlásí zejména členové Turistického spolku Lipenska, které se snažíme také propagovat na webu, sociálních sítích, pomocí Cyklotoulek a Běžkotoulek v České televizi, nebo nově také formou série podcastů, které jsou šířeny na Youtube nebo přes Spotify. Lipensko má stále co nabízet a potenciál je nejméně dvojnásobný. Ona bude dvojnásobná i realita. Protože čísla ze statistického úřadu nemohou realitu poskytnout. V České republice totiž stále nemáme žádný legislativní nástroj, který by ubytovatele všeho typu přiměl hlásit skutečný počet přenocování. Do čísel statistického úřadu se tak promítají pouze hromadná ubytovací zařízení, a u těch ne všichni ubytovatelé hlásí všechno. Malá ubytovací zařízení nebo chatky, kterých jsou na Lipensku stovky, se do statistiky nepromítnou, nemusí se hlásit," uvedl Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska.

Spolek se bude snažit, aby turisté na Lipně zůstávali déle. Dobu pobytu se totiž dlouhodobě nedaří prodloužit. Zůstává na průměru 3,1 dne. Loni to bylo 3,2, předloni 3,3 dne. „Tedy se tato doba zkracuje," uvedl destinační manažer pro Lipensko Pavel Pechoušek.

Turistický ruch na jihu Čech se vrací na úroveň období před pandemií koronaviru. V letošním třetím čtvrtletí se v kraji ubytovalo 807 400 turistů. Je to přibližně o 63 500 více než ve stejném období loni a nepatrně víc než v létě před covidem. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Na jih Čech dorazilo 10,3 procenta všech turistů v ČR. Téměř dvě třetiny hostů v kraji tvořili Češi. Ve srovnání všech krajů byly v třetím čtvrtletí jižní Čechy třetí za Prahou a jižní Moravou.

Jihočeská centrála cestovního ruchu chce víc cílit na zahraniční turisty. „Jsme si vědomi potenciálu, který mají sousední země. Chystáme se zintenzivnit kampaně pro Bavorsko a Rakousko a nalákat Němce a Rakušany," uvedl ředitel centrály Petr Soukup.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, turistika, rekreace, Lipno nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíc turistů zamířilo v létě na jihu Čech k lipenskému jezeru  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.