Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Roundup přežil. Nejznámější hubič plevele dostal v zemích EU povolení na dalších 10 let

Evropská komise prodlouží používání pesticidu glyfosátu v zemích Evropské unie o dalších deset let. Komise to oznámila ve čtvrtek poté, co se státy EU nebyly schopné dohodnout, zda licenci obnovit. Nejznámější přípravek s glyfosátem, Roundup, který se i v Česku široce používá k hubení plevele, tak má v zemích EU zajištěnou budoucnost až do roku 2034.

Text vznikl díky nově vytvořené spolupráci čtyř redakcí ze tří vydavatelství (Hospodářské noviny, aktualne.cz voxpot.cz a drbna.cz), kterou finančně podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Autorem textu je Kateřina Šafaříková, zpravodajka HN v Bruselu. Náklady na vyslání stálého zpravodaje do Bruselu jsou pro privátní média mimořádně vysoké. Aby byly dobře zhodnoceny, je prospěšné, aby jeho zpravodajské a publicistické výstupy byly dostupné co nejširšímu okruhu čtenářů. Proto text vychází také na drbna.cz.

Oznámením komise vyvrcholila osm let trvající debata v EU o případném zákazu glyfosátu kvůli jeho možné karcinogenitě a škodlivých účincích na živočichy v zemědělství. Část zemí usilovala o zákaz této látky, další byly ovšem proti tomu.

Letos v létě Evropský úřad pro bezpečnost potravin glyfosát přezkoumával z hlediska dopadu na zdraví lidí a zvířat – a nedospěl k žádným kritickým závěrům, které by jeho zákaz opravňovaly. Úřad však zároveň připustil, že k některým hodnocením mu chyběla data.

Evropská komise na základě toho navrhla chemikálii prodloužení licence. Ta by jinak vypršela letos 15. prosince.

Rozhodnutí vyvolalo kritiku ze strany environmentálních organizací i europoslanců, kteří hájí výrazné omezení chemických pesticidů v nyní připravované legislativě. Členské země ale při opakovaných debatách – včetně té poslední tento čtvrtek – nenašly potřebnou většinu k přehlasování stanoviska komise.

Největší skupina zemí, sedmnáct ze sedmadvaceti, chtěla používání glyfosátu prodloužit. Bylo mezi nimi také Česko. Státy s největším počtem obyvatel, Německo a Francie, se zdržely.

„Česko bylo pro obnovení licence. Jednak proto, že glyfosát vyhovuje legislativním požadavkům, a také z důvodu jeho nenahraditelnosti v řadě oblastí,“ uvedla česká velvyslankyně při EU pro otázky vnitřního trhu Lucie Šestáková, která zemi na schůzce zastupovala.

„Obavy z nadbytečného používání látky lze řešit regulací na národní úrovni. Pokud by se objevily nové skutečnosti (v otázce bezpečnosti glyfosátu – pozn. red.), lze navíc prodloužení licence revidovat před uplynutím nové lhůty,“ dodala Šestáková pro HN.

Komise obnovila licenci glyfosátu s dílčími omezeními. Látka se například nesmí používat k vysoušení rostlin před sklizní, navíc se při postřiku mají více chránit necílené živé organismy. Toto omezení už v Česku i některých dalších zemích přitom platí.

„Rozhodnutí komise je vyvážený kompromis. Další použití glyfosátu bude možné, zároveň se potvrzuje pragmatický trend, kdy začínáme pracovat v zemědělství s méně škodlivými látkami,“ řekl k tomu europoslanec za ANO Ondřej Knotek, který se tématu věnoval v parlamentu.

Přípravky s glyfosátem se nejčastěji používají na polích k plošnému hubení plevele. Výrobce značky Roundup, německá firma Bayer, kvůli tomu ve Spojených státech čelí desítkám tisíc žalob. Ty stojí na tvrzení, že Roundup vyvolal u spotřebitelů zhoubné bujení a další zdravotní obtíže.

Naposledy letos na konci října rozhodl prvoinstanční soud v USA o tom, že Bayer má zaplatit americkému důchodci Ernestovi Carancimu 175 milionů dolarů, tedy v přepočtu téměř čtyři miliardy korun. Caranci tvrdí, že mu Roundup, který léta používal na své zahradě, způsobil rakovinu.

Žalob na Bayer se v Americe sešlo dohromady přes 120 tisíc. Firma se snažila před dvěma lety co nejvíc sporů urovnat a na odškodné vyhradila miliardy dolarů. V některých případech musela platit, v jiných byla úspěšná. Ještě zhruba 40 tisíc žalob na Bayer, který v roce 2018 koupil hlavního výrobce Roundupu – americkou firmu Monsanto –, stále běží.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky plevel, pesticid, likvidace, ČR, EU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roundup přežil. Nejznámější hubič plevele dostal v zemích EU povolení na dalších 10 let  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.