Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Budějce chystají rozpočet s miliardovým schodkem. Nejdražší akcí je Slavie

Základní počty jsou jednoduché. České Budějovice počítají příští rok s příjmy v hodnotě zhruba tří miliard korun, výdaje se mají pohybovat na úrovni přibližně čtyř miliard. Největší investicí bude oprava Kulturního domu Slavie, dokončovat se ale bude parkovací dům, a zároveň chtějí zástupci radnice posunout nové projekty. Patří mezi ně dlouho diskutovaný akvapark či sportovní hala.

Základní informace o rozpočtu popsal pro Budějckou Drbnu náměstek primátorky Petr Maroš (ODS), který má na starosti mimo jiné koordinaci velkých projektů či investice. Materiál v pondělí projednávali radní. 

„V případě příjmů počítáme se třemi miliardami, výdaje jsou odhadované na zhruba čtyři miliardy,“ popsal a dodal, jak by mělo vypadat financování schodkového rozpočtu. Zástupci města chtějí využít finance ušetřené z let minulých a také úvěr z loňského roku. 

Město připravuje v následujících letech projekty za téměř deset miliard korun

Českobudějovická radnice připravuje na období mezi lety 2024 až 2026 projekty téměř za deset miliard korun. Plánuje investice do škol, kultury, sportu nebo sociální oblasti. Plán představilo vedení města na pondělním zasedání zastupitelstva.

„Chceme investovat, chceme, aby to ve městě bylo znát,“ vzkázal náměstek Maroš a shrnul významné investice. Mezi nimi převládá stávající oprava Kulturního domu Slavie. Na tuto akci je připraveno 400 milionů korun.

Celkové náklady na přestavbu jsou kolem 500 milionů korun bez daně. České Budějovice získaly na rekonstrukci dotaci 177 milionů korun z Národního plánu obnovy. Podmínkou pro úspěšné čerpání je termín dokončení do září 2025.

Na začátku příštího roku město dokončí výstavbu parkovacího domu u sportovní haly. Na to je ještě potřeba uvolnit 17 milionů korun. Více než 60 milionů korun pak míří na rekonstrukci městských ulic.

Město vypsalo poslední nutné výběrové řízení ke Slavii. V hlavním sále bude zajížděcí tribuna

Rekonstrukce Kulturního domu Slavie je v plném proudu. Radnice na pondělním zasedání rady města vypsala poslední výběrové řízení na gastrozařízení, které už musela několikrát rušit.

Dalších téměř 50 milionů korun je připraveno na druhou etapu Sportovního areálu Vltava. Tam chtějí zástupci města vybudovat mimo jiné parkoviště pro 100 vozidel, počítá se také s přeložkou cyklostezky v místě sportovního areálu. 

Vedení krajského města chce zároveň posouvat dlouho diskutované investiční záměry. Podle Petra Maroše chtějí radní řešit například výstavbu bytů v lokalitě Čtyři Dvory. „Začínáme se také bavit o přípravě akvaparku a také o nové sportovní hale,“ zmínil náměstek primátorky. 

Významné investice pro rok 2024
- Rekonstrukce KD Slavie - 400 mil. Kč 
- Parkovací dům u sportovní haly - 17 mil. Kč 
- ZTV Kaliště - 30 mil. Kč 
- Bytové domy 4D - 29 mil. Kč 
- Sportovní areál Vltava 2. etapa - 49,7 milionů korun
- Sluneční ostrov, Jiráskovo nábřeží - 30 mil. Kč
- Opravy ulic - 61,1 mil. Kč 
- ČOV České Budějovice  - 55 mil. Kč
Pozn.: Částky jsou připravené na různé fáze projektů od projektové dokumentace po samotnou výstavbu. Jde o výběr investic. 

Maroš dodal, že se město snaží snížit výdaje spojené s chodem úřadu. „Letos jsme například zrušili 27 míst a troufám si říct, že se to nijak negativně na provozu magistrátu neprojevilo," dodal náměstek. Uvedl také, že se nemění příspěvek na provoz Jihočeského divadla. 

Na příští rok město chystá investice za 1,5 miliardy korun. Předpokládané výdaje by měly být téměř o 200 milionů nižší než budou letošní. Rozpočet musí schválit na svém zasedání 11. prosince zastupitelé.

Kterou z vybraných investic považujete za nejdůležitější?

Celkem hlasovalo700 čtenářů

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto RiMa

Štítky české budějovice, jihočeský kraj, město, rozpočet, investice, kulturní dům, slavie, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Souček

Škoda, že redakce nepoužila záběr na Slavii ve směru od muzea, aby bylo vidět, jak památkově šetrná ta „rekonstrukce“ je.

Úterý, 28. listopadu 2023, 13:28Odpovědět

Ondra Sácký

Žádná rekonstrukce to není, je to dostavba. Měl mít pravidelný půdorys, ale jedna strana nikdy nebyla dokončena, teď bude. Budějcký Německý spolkový dům v porovnání s podobnými objekty jinde nikdy nebyl moc výstavný, sál prostý, chodby úzké a nízké. Přitom měl reprezentovat metropoli jižních Čech. To že nebyl ani dostavěn vypovídá. (ty myslíš že tahle fotka zvrchu, zachycující celkovou situaci, není dost vypovídající? Máš oči?)

Úterý, 28. listopadu 2023, 23:14Odpovědět

Jiří Souček

Oficiálně jde o rekonstrukci, reálně o novostavbu. Z původní budovy zůstal jen fragment obvodového zdiva, vše ostatní zmizelo. Jinak tato stavba nikdy metropoli jižních Čech reprezentovat neměla, šlo o trucreakci budějovických Němců na výstavbu domu Besedy českobudějovické v roce 1869. Reprezentovat měla německou komunitu ve městě.

Úterý, 28. listopadu 2023, 23:50Odpovědět

ANKETA: Budějce chystají rozpočet s miliardovým schodkem. Nejdražší akcí je Slavie  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.