Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Jihočeský kraj dá příští rok do svého investičního fondu 250 milionů korun

Jihočeský kraj uvolní pro příští rok do svého investičního fondu 250 milionů korun. Je to o 20 milionů korun více než v předchozích letech. Po jednání rady Jihočeského kraje to řekl hejtman Martin Kuba (ODS). Peníze z krajského investičního fondu (KIF) využívají obce pro své projekty, které jsou pro ně nákladné.

„Udělali jsme jednu systémovou změnu, kdy se budeme snažit podpořit i svazky obcí," řekl. Například když svazek obcí přijde s návrhem vybudovat společnost školu, bude moct o podporu z fondu požádat. „Doposud to nebylo možné, o příspěvek usilovaly jen jednotlivé obce," řekl Kuba. Dodal, že například ve Vidově na Českobudějovicku by měla vzniknout nová spolková škola. Na projektu se podílí více obcí a dohromady mohou žádat o příspěvek od kraje.

Krajský investiční fond zavedla současná koalice po svém nástupu do vedení po volbách v roce 2020. V předchozích třech letech program podpořil více než 100 projektů za zhruba 700 milionů korun. Fond vždy spolufinancuje projekt maximálně do výše 50 procent z nákladů. Nejvíce na jednu akci uvolní 30 milionů korun. Obce mohou žádat o podporu například na stavbu společenských sálů, sportovišť nebo škol.

Kuba uvedl, že za tři roky vznikly za podpory fondu projekty za 3,5 miliardy korun. „Když jsme šli do voleb, tak jsme si troufali, že by to za čtyři roky mohly být čtyři miliardy. Ale zjevně se ukáže, že ta částka bude vyšší. Vnímáme to jako obrovský přínos, protož čtyři miliardy jsou ve městech a obcích už vidět," uvedl Kuba.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, správa, hospodářství, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj dá příští rok do svého investičního fondu 250 milionů korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.