Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Noclehárny českobudějovické diecézní charity zvyšují svou kapacitu

Noclehárny českobudějovické diecézní charity pro lidi bez domova zvyšují svou kapacitu. Důvodem je poptávka po místech, která pravidelně narůstá hlavně s nástupem zimního počasí. Při naplnění lůžek noclehárny nabízejí pro zájemce ve svých prostorách aspoň matraci nebo židli. Novináře o tom informovala v tiskové zprávě mluvčí českobudějovické diecézní charity Veronika Rybáčková.

„Letos v lednu a únoru jsme měli úplně narváno. Ale plno bylo i třeba v červnu. Těžko říct, proč tomu tak bylo," uvedla sociální pracovnice noclehárny sv. Antonína v Jindřichově Hradci Libuše Šimonová. Dodala, že v těchto dnech mají téměř plno a při naplnění kapacity lůžek nabídnou zájemci matraci nebo židli. „Nikoho nenecháme bez pomoci," řekla Šimonová.

Kapacitu od prosince zvýšila také noclehárna v Domu sv. Pavla v Českých Budějovicích, přidala dvě místa na celkových 22 lůžek. Nyní navíc funguje v krizovém režimu, kdy je možné po naplnění strávit noc alespoň na židli. Službu noclehárna ale od Nového roku zdražuje z 50 na 70 korun za noc. „Dlouho jsme se snažili s cenou nehýbat, už je to ale neudržitelné. Důvodem jsou ceny energií a celkových nákladů našich služeb," uvedla vedoucí služeb Jana Řeháková.

V Českých Budějovicích také před časem zavedli systém takzvané noclenky. Znamená to, že kdokoliv může zaplatit noc v noclehárně a místo pak využijí zájemci o službu. V minulé zimě vydali v Domu sv. Pavla 1500 noclenek.

Stejný systém funguje také v Táboře. „Projekt Táborská noclenka navíc motivuje lidi bez domova obnovovat pracovní návyky a nabízí jim možnost být prospěšnými pro společnost. Noclenku v hodnotě 50 Kč získá každý, kdo se hodinu svého času podílí na úklidu města," uvedla mluvčí Charity Tábor Klára Petrášková. Tamní noclehárna má kapacitu 12 lůžek pro muže a čtyři pro ženy a při naplnění kapacity také zde mohou lidé využít židle.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Žák, Charita ČR

Štítky ČR, počasí, sociální, charita, mráz, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noclehárny českobudějovické diecézní charity zvyšují svou kapacitu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.