Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí reálně klesla, říkají analytici

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí v reálném vyjádření opět poklesla, stalo se to osmý kvartál v řadě. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Nominálně sice mzdy meziročně rostou, jejich zvyšování ale stále nepokrývá vysokou inflaci. Vzhledem k odeznívání inflace ale byl podle analytiků pokles reálné mzdy méně výrazný než ve druhém čtvrtletí. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o vývoji mezd v pondělí.

„Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně rostla na tuzemské poměry relativně svižně napříč sektory, ovšem zdaleka ne všude dokázala překonat inflaci. Výrazně se výdělky zvyšovaly například v realitním sektoru, informačních technologiích či v průmyslu, naopak neslavně dopadli zaměstnanci v zemědělství nebo ve stavebnictví," sdělil hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. „V celé ekonomice průměrná mzda pravděpodobně narostla nominálně zhruba o 7,2 procenta, ovšem po očištění o inflaci si připíšeme již osmý kvartál meziročního poklesu reálných příjmů v řadě, tentokrát o 0,8 procenta," doplnil.

Analytici Komerční banky jsou v odhadu mírně optimističtější. Podle nich nominální mzdy ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly o 7,5 procenta. Při zohlednění inflace by to znamenalo pokles reálných mezd o 0,6 procenta.

Naopak analytici Raiffeisenbank předpokládají méně dynamický mzdový vývoj. „Průměrná mzda dle naší prognózy nepřesáhla 43.000 korun, což v meziročním srovnání odpovídá nominálnímu růstu o 6,5 procenta," uvedli. V reálném vyjádření by tak mzdy klesly o 1,4 procenta.

„Vzhledem k pomalejší než původně očekávané nominální dynamice mezd pak patrně bude reálný pokles zaznamenán i ve čtvrtém čtvrtletí 2023 a první reálný meziroční růst české domácnosti zaznamenají až začátkem příštího roku, spolu s rychlejším očekávaným poklesem inflace," doplnili odborníci Raiffeisenbank.

Podle analytiků Komerční banky by ve čtvrtém čtvrtletí měly reálné mzdy meziročně stagnovat. V prvním kvartálu příštího roku potom očekávají jejich růst o 5,2 procenta.

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí dosáhla 43.193 korun. Nominálně vzrostla o 7,7 procenta, ale reálně klesla o 3,1 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl ve druhém čtvrtletí proti stejnému období předchozího roku o 7,8 procenta na 36.816 korun. Nejvyšší mzdy byly v Praze, nejnižší v Karlovarském kraji.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky mzda, česko, čsú

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí reálně klesla, říkají analytici  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.