Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Průměrná mzda na jihu Čech stoupla ve třetím čtvrtletí na 39 083 korun, reálně klesla

Průměrná hrubá mzda v Jihočeském kraji v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,3 procenta na 39 083 korun. Lidé si vydělali o 2 674 korun víc než za stejné období loňského roku. Za celostátním průměrem zaměstnanci v regionu zaostávali o 3 575 korun. Reálně ale mzda kvůli inflaci klesla o 0,6 procenta, protože spotřebitelské ceny se za třetí čtvrtletí v ČR zvýšily o osm procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

I přes nárůst patří jižní Čechy v tabulce příjmů mezi regiony do dolní poloviny. Nižší mzdy než jih Čech vykazují za třetí čtvrtletí Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Nejvyšší platy dostávají zaměstnanci v Praze, kde průměr za třetí čtvrtletí dosahuje 51 925 korun. Celostátní průměr za stejné období činí 42 658 korun.

V Jihočeském kraji meziročně mírně klesl počet zaměstnanců. Momentálně jich statistici evidují 217 000. Je to asi o 900 pracovníků a o čtyři desetiny procentního bodu méně než ve třetím čtvrtletí loňského roku.

Průměrná mzda v Česku se v letošním třetím čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,1 procenta na 42 658 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla osmi procent, se ale mzda reálně snížila o 0,8 procenta. Reálně tak klesla osmé čtvrtletí za sebou. Zaměstnanci si tedy mohli koupit za průměrnou mzdu méně zboží či služeb než před rokem.

„Průměrná měsíční mzda v národním hospodářství celé České republiky v 1. až 3. čtvrtletí 2023 dosáhla výše 42 427 korun, v meziročním srovnání činil přírůstek 3 110 korun, v relativním vyjádření je to o 7,9 procenta více. Spotřebitelské ceny se však v ČR zvýšily za uvedené období o 11,7 procenta, reálně tedy mzda poklesla o 3,4 procenta,“ uvedla v tiskové zprávě Petra Dolejšová z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky jihočeský kraj, mzda, statistika, čsú, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Podívat se na hospodaření Pandora daňových rájařů odkláněčů, fialových' rodnek ziskovářů, opaváků, lichvářů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, falešných studentů falešných bendopráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří se plácají po zádech a smíchy do kolen,rozdávají si metály. Když se odečtou mafiánské platy tak průměr klesne ale to by klesl ten základ pro jejich výpočet. Potřebujeme vytvořit pevnou Střední Evropu V4+, jako Island kde potom co mafie vyvezla svou krizí 2007-8 tak mafiány vyhnali ze země a jsou mezi deseti nejbohatšími zeměmi. Mají levné energie jako my ale bez mafiánských vrahů kteří mají od udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase stovky milionů obětí a jednají tak dodnes. Z té vraždy človeka si udělali koryto, kšeft, turistickou atrakci s prodejem suvenýrů, upalovali reformátory, vědce, bylinkářky, knihy, otrokáři, kolonialisté, piráti, zbrojaři, válečníci, výroba vražedného šrotu,lichva...

Pátek, 8. prosince 2023, 10:02Odpovědět

Libor Burian

Po rozvratu v roce 89 převlékli soudruzi soukmenovci kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, falešných studentů falešných bendopráv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky, bílí koně, komedianti , žvanilové, lichváři, vymahači, exekutoři, pasáci, vexláci, agenti viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, kazateli trafikanty kalousky a zubatá se těší na koryta. Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost !

Čtvrtek, 7. prosince 2023, 12:13Odpovědět

Průměrná mzda na jihu Čech stoupla ve třetím čtvrtletí na 39 083 korun, reálně klesla  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.