Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Povodňová bdělost kvůli dešti a tání platí na jihu Čech i Moravy do čtvrtka

Srážky a tání sněhu mohou zvednout hladiny řek na první, nejnižší stupeň povodňové aktivity na jihu a jihozápadě Čech a také v povodí Dyje a Svratky v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Povodňová bdělost v těchto regionech platí do čtvrtečního poledne, informoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). O možnosti vzestupu řek v povodí Berounky informoval již v pondělí, nyní přidal další oblasti, kde mohou hladiny stoupnut.

Po vydatném sněžení z minulého týdne se citelně oteplilo. Dnešní odpolední teploty podle předpovědi vystoupí nejčastěji na čtyři až osm stupňů a večer a v noci na středu bude na většině území pršet.

„Hladiny vodních toků budou vlivem tání sněhové pokrývky a očekávaných srážek většinou rozkolísané nebo budou stoupat," uvedli meteorologové. Největší vzestupy hladin očekávají v Plzeňském kraji, v severozápadní polovině Jihočeského kraje, na jihu Vysočiny a na Znojemsku.

Při povodňové bdělosti se voda ještě ale nevylévá z břehů, může však například snížit stabilitu stromů v podmáčené půdě. Lidé by se také měli vyvarovat koupání, plavby lodí či pohybu v korytě toku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasiči Lenora

Štítky počasí, předpověď, sníh, voda, bdělost, varování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodňová bdělost kvůli dešti a tání platí na jihu Čech i Moravy do čtvrtka  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.