Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strakonice budou mít schodek 101 milionů, hlavní investicí bude oprava na I/4

Strakonice budou mít příští rok schodkový rozpočet s příjmy 650,2 milionu a výdaji 751,4 milionu korun. Schodek 101,2 milionu pokryjí z prostředků z minulých let. Největší investicí bude oprava Volyňské ulice na tahu I/4. Rozpočet v prosinci schválili zastupitelé. Kapitálové výdaje budou příští rok téměř 200 milionů, řekla vedoucí finančního odboru Jitka Šochmanová.

Radní meziročně asi o desetinu zvýšili částku na energie pro městské organizace. Opozice kritizuje to, že radnice neinvestuje do bydlení, vadí jí také investice do pivovaru. Letos plánovalo město příjmy 622,1 milionu, výdaje 704 milionů, část z nich převedlo na příští rok.

Největší investicí, kterou příští rok očekáváme, je rekonstrukce silnice I/4 ulice Volyňská. Se silničáři ji zrekonstruujeme takřka v celém úseku. Už to nešlo odkládat, plánovalo se to několik let. Nyní nastal čas, aby se opravila, protože začíná být v katastrofálním stavu. Máme i spoustu stížností od obyvatel, kteří tam bydlí," řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Oprava Volyňské ulice, tedy části silnice I/4, začne v březnu. Výběrové řízení vyhrála firma Eurovia CS s cenou 146,1 milionu. Město z toho zaplatí kolem 120 milionů, zbytek Ředitelství silnic a dálnic. Pro příští rok počítá radnice s 85 miliony. Silnice I/4 vede z Prahy do jihozápadních Čech a dál do Německa. Oprava potrvá do roku 2025.

Opozici v rozpočtu chybějí větší rozvojové investice. Řekl to opoziční zastupitel hnutí Jihočeši 2012 a bývalý starosta Pavel Vondrys. „Teď se značné množství prostředků spotřebovává v provozu, projídají se a na investice tolik nezbývá," řekl Vondrys. Kritizoval i to, že MHD je zdarma, což dělá v ročním rozpočtu 13 milionů korun, nebo svoz odpady zdarma, což je 25 milionů ročně.

Strakonice otevřely nafukovací halu nad venkovním bazénem, je druhá taková v Česku

Strakonice dnes slavnostně otevřely nafukovací halu nad venkovním padesátimetrovým bazénem. Město tak získalo dva plnohodnotné sportovní bazény. Investice byla 24 milionů korun. Práce trvaly od loňského října. Přechod mezi krytým bazénem, kde...

Za špatný trend označil to, že z rozpočtu se platí investice městských společností jako teplárny či pivovaru. „Pro rok 2024 se navrhuje, že město pošle pivovaru 12 milionů na linku na stáčení do plechovek. To by měl pivovar pokrývat ze svého rozpočtu, ne že ho bude dotovat vlastník," řekl Vondrys.

Strakonice, v nichž žije asi 23 000 lidí, začnou příští rok stavět novou hasičskou zbrojnici. Bude to investice za 43 milionů, příští rok město utratí zhruba 30 milionů. Asi sedm milionů bude stát chodník na konci Radomyšlské ulice, kde dosud chybí. Další peníze, asi 25 milionů, vloží radní do zóny technické vybavenosti, lokality Na Vinici. Měly by tam vzniknout parcely pro 50 rodinných domů, 20 řadovek a jeden až dva bytové domy. Investorem je developer, nejde o městské pozemky.

V rozpočtu mi chybí investice do bytové výstavby. Město dlouhodobě spoléhá na to, zda někdo nějaký bytový dům vybuduje, ale samo na to rezignovalo. Pak mi chybí projekty, které by směřovaly do vylepšení energetické bilance města, třeba vybudovat na střechách škol fotovoltaické elektrárny. Jsou to (výdaje na energie) nákladové položky, které výrazně zatěžují rozpočet," řekl Vondrys.

Kvůli rostoucím cenám energií a tomu, že strakonická teplárna zdraží příští rok cenu za gigajoule tepla o 14 procent, přidalo město peníze na energie svým organizacím včetně škol. Řádově o deset procent. Letos platí město za elektřinu svých organizací a provozů zhruba 20 milionů a za teplo kolem 40 milionů korun.

Splátky úvěrů budou příští rok 17,4 milionu, spadají do nich peníze za koupi pivovaru nebo na čistírnu odpadních vod.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Strakonice, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice budou mít schodek 101 milionů, hlavní investicí bude oprava na I/4  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.