Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dražíč vydala uzávěru na 20 hektarů pozemků, jejich majitelé to kritizují

Obec Dražíč na Českobudějovicku vydala stavební uzávěru na plochu více než 20 hektarů. Jde z větší části o louky a pastviny. Majitelé dotčených pozemků považují rozhodnutí za účelové. Pozemky se stavební uzávěrou nemohou využít pro své záměry, řekli ČTK. Obec tvrdí, že chce uzávěrou zachovat udržitelný rozvoj v lokalitě. Majitelé některých pozemků požadují od Dražíče náhradu majetkové újmy a zvažují, že na obec podají žalobu.

„Všechny argumenty jsme zveřejnili v opatření obecné povahy, kde uvádíme argumenty, proč jsme se pro tento krok rozhodli," řekl starosta Dražíče František Horák. Obec uvádí, že na pozemcích by mohla vzniknou neregulovatelná zástavba o velikosti vesnice bez řešení dopravní infrastruktury. Navíc podle opatření by pozemky mohly sloužit k rekreaci, čímž by výrazně vzrostl počet lidí a znamenalo by to zátěž v případě likvidace odpadních vod.

„Já jsem tam nikdy nechtěl stavět vesničku o 300 domech. Moje vize byla taková, že bych případně vytvořil půlhektarové pozemky a na menší plochy bych to nedělil. Lidé nechtějí být namačkaní na sebe, spíš přivítají, když získají pozemek, kde budou mít opravdu soukromí. Tím pádem by tady vzniklo jen pár rekreačních domků," řekl Jiří Papula, jemuž patří téměř 20 hektarů pozemků se stavební uzávěrou.

Uvedl, že zatím nepočítá ani s tím, že by v současnosti louky a pastviny, kterých se problém týká, někomu prodával. „Ale chtěl jsem to mít jako rezervu připravenou pro nejhorší případy. Kdyby nastal nějaký problém, třeba bych část prodal na rekreační účely a tím získal finance. Ale po tom, jak obec rozhodla, nebude mít nikdo o pozemky zájem," řekl Papula.

Přibližně hektar plochy se stavební uzávěrou patří společnosti Orlík Village. Na pozemku stojí několik let nevyužívaný chátrající rekreační areál. Společnost chtěla místo toho vybudovat komplex s jedenácti bungalovy.

„Nikdy nám nebylo sděleno stanovisko obce, co by na daném území chtěla mít, jaké zadání pro tvorbu regulačního plánu zadali. Jediné, co nám zástupci obce oznámili, bylo sdělení, že si velký rozvoj obce nepřejí a nechtějí ani nárůst počtu obyvatel v obci. Nechtějí navyšovat provoz v obci. My však také ne, zatímco kapacita provozu původního areálu byla přibližně 100 lidí, náš projekt rodinných domků kapacitu snižuje na zhruba 50 lidí," uvedl advokát společnosti Marek Novotný.

Dodal, že Orlík Village proto požaduje od obce měsíčně zaplatit 280 000 korun jako náhradu majetkové újmy, protože kvůli stavební uzávěre společnost nemůže využít pozemek k připravovanému záměru. Rozpočet obce, kde žije 266 obyvatel, se pohybuje na straně příjmů a výdajů shodně kolem 13 milionů korun. „Se stavební uzávěrou tohoto charakteru jsem se nikdy nesetkal. Přijde mi to jako velmi účelové rozhodnutí," řekl Novotný. Dodal, že kvůli majetkové újmě společnost zvažuje, že podá na obec žalobu.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, správa, stavby, Dražíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldrich Krejčí

Příklad k následovaní, majitele se spoji s developery a inženýrské sítě včetně komunikací a další obslužnosti musí zajistit obec. Pokud nedojde k oboustranně výhodnosti tak obrana a ochrana obce je nutná. Pokrok ale nezastaviš.

Čtvrtek, 21. prosince 2023, 12:42Odpovědět

Dražíč vydala uzávěru na 20 hektarů pozemků, jejich majitelé to kritizují  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.