Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Třeboňský zámek povede Erika Suchanová, předchozího kastelána památkáři odvolali

Kastelánkou třeboňského zámku bude Erika Suchanová, která ho už nyní dočasně vedla. Měla by zlepšit pracovní vztahy na zámku, spolupráci s městem a také v budoucnu připravit novou prohlídkovou trasu. Na dotaz ČTK to řekl ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec. Předchozího kastelána Víta Pávka vedení Národního památkového ústavu v únoru odvolalo, ve funkci byl pět let. Do výběrového řízení na místo se přihlásilo deset lidí, zastupující kastelánka Suchanová zvítězila.

„Většina uchazečů ve výběrovém řízení byla kvalitní. Komise dala nejvyšší bodové hodnocení Erice Suchanové. Primárně se musí věnovat péči o pracovní kolektiv, aby se cítil dobře. Druhotně se musí věnovat vnějším vztahům zejména s městem a archivem, protože tam jsme si v minulosti nevedli úplně dobře," řekl Pavelec.

Za velký úkol kastelánky považuje přípravu nové prohlídkové trasy v císařských apartmá. Až archiv opustí zámecké prostory, jež využíval, začnou tam památkáři prohlídkový okruh připravovat. „Měla by to být reprezentativní trasa, která bude orientovaná na Schwarzenbergy. Jsou to někdejší luxusní prostory, ve kterých se zachovala významná část vybavení. Třeba tapety, některé dřevěné prvky jako stropy, podlahy, je tam i kaple. Jsou to prostory, které slibují zajímavou prohlídkovou trasu," řekl Pavelec.

Suchanové předchůdce Pávek byl třeboňským kastelánem pět let. Nastoupil v roce 2017, kdy po 25 letech v této pozici skončil Pavel Hofman. Podle informací ČTK ho vedení NPÚ odvolalo kvůli špatné komunikaci. Někteří pořadatelé kulturních akcí v Třeboni si stěžovali na špatnou spolupráci s Pávkem. „Paní zastupující kastelánce se podařilo již za jejího provizorního působení řadu věcí, se kterými jsme nebyli spokojeni, stabilizovat," řekl ředitel.

Pávkovi se podle Pavelce povedlo zlepšit vzhled zámeckého areálu. V červnu 2020 otevřeli památkáři obnovený šestihektarový zámecký park v Třeboni. Nové jsou tam povrchy cest i historizující lavičky. Náklady byly 6,8 milionu korun.

Zámek nabízí tři prohlídkové okruhy: trasu, jež připomíná poslední Rožmberky, dále Soukromá schwarzenberská apartmá a okruh, který zahrnuje konírnu či podzemní chodby. Letos od ledna do října navštívilo zámek 44 511 lidí, meziročně o pětinu víc.

Na místě třeboňského zámku stávala zřejmě od poloviny 14. století vodní tvrz pánů z Landštejna, kterou roku 1366 zdědili Rožmberkové. Stal se i renesančním sídlem posledního Rožmberka, Petra Voka, který na zámku 6. listopadu 1611 zemřel. Panství připadlo nejprve Švamberkům, poté Habsburkům, v roce 1660 ho získali Schwarzenbergové. Zámek jim v letech 1895 až 1922 sloužil jako vánoční rezidence. U Třeboně, v Domaníně, mají i rodovou hrobku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Klajban

Štítky ČR, památky, personální, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňský zámek povede Erika Suchanová, předchozího kastelána památkáři odvolali  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.