Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeská univerzita uctila oběti čtvrteční tragédie smutečním shromážděním

Studenti a pedagogové Jihočeské univerzity (JU) dnes uctili památku obětí čtvrteční tragédie na pražské filozofické fakultě smutečním aktem. Dopoledne se shromáždili před rektorátem univerzity, kde vzniklo i pietní místo. Řekl to mluvčí JU Štěpán Kuděj. Kvůli tragické události také přistoupili organizátoři adventních trhů v Českých Budějovicích k úpravě akce.

Českobudějovický advent kvůli událostem v Praze zrušil živý kulturní program

Českobudějovické náměstí bude v pátek a v sobotu bez živého kulturního programu. Organizátoři akce se tak rozhodli po tragických událostech, ke kterým došlo ve čtvrtek odpoledne na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Opatření přijalo...

Na krátkém shromáždění, které se konalo od 10:00, dorazily stovky účastníků. „Ztracené životy nejsou jen pouhá čísla, znamenaly naděje, které se už nikdy nenaplní. Chtěl bych za studenty vyjádřit hlubokou soustrast všem rodinám, přátelům a kolegům," uvedl v proslovu student filozofické fakulty JU David Durdis. Kromě něj promluvil ke shromážděním i rektor univerzity Bohumil Jiroušek. Ve vestibulu rektorátu zároveň univerzita připravila kondolenční knihu.

Organizátoři adventních trhů v Českých Budějovicích dnes a v sobotu zrušili živý kulturní program a jako hudební kulisa hrajou jen tiché koledy. „Adventní městečko s kluzištěm zůstávají otevřené," uvedl za organizátory Vojen Smíšek.

Čtvrteční střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) si vyžádala 14 životů, zemřel také pachatel. Mezi oběťmi není cizinec. Střelec podle čtvrtečních údajů policie zranil 25 lidí. Policie po celém Česku přijala preventivní opatření zaměřená na školy a další takzvané měkké cíle, o další konkrétní hrozbě ale nemá informace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, kriminalita, školy, úmrtí, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita uctila oběti čtvrteční tragédie smutečním shromážděním  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.