Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jihu Čech a Vysočině stouply toky na pěti místech na třetí povodňový stupeň

Na jihu Čech a Vysočině vystoupaly dnes ráno toky na pěti místech na nejvyšší povodňový stupeň. Jde o Nežárku v Lásenici a Rodvínově, na Vysočině je to Želivka v Poříčí a Želivi a Sázava v Chlístově. Vyplývá to z aktuálních informací hydrologů. Výstraha hydrologů platí minimálně do středy. Vzestup řek čekají na Šumavě, řekla dnes Eva Houbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Hasiči na žádosti starostů připravovali protipovodňová opatření

„Roli bude hrát spíš vítr, srážky budou dnes minimální. Výstraha platí minimálně do středy, jde o tání vlivem teploty a větru. Nežárka a Lužnice, tam jsou druhé a třetí stupně, na Nežárce by to mělo dnes kulminovat, na střední a dolní Lužnici také. Vzestupy by se měly oživit na Šumavě, na Otavě se čekají druhé stupně, kulminovat by měly dnes. V podhůří Šumavy to bude klesat. Vzestupy se čekají na Lomnici a Skalici," řekla Houbová.

Na jihu Čech dosáhly dnes ráno druhého povodňového stupně, tedy pohotovosti, Lužnice v Bechyni, Černovický potok v Tučapech a Žirovnice v Žirovnici. Na Vysočině se dostaly na druhý stupeň Trnava v Hořepníku na Pelhřimovsku, Sázava ve Žďáru nad Sázavou, v Sázavě u Žďáru, ve Světlé nad Sázavou, v části Světlé s názvem Josefodol a pak Šlapanka v Mírovce na Havlíčskobrodsku.

Jihočeští hasiči měli na Štědrý den kolem 100 zásahů, odklízeli popadané stromy a čerpali vodu. Uvedli to na síti X. Řešili především technické výjezdy. 

Varování před silným větrem

„Odklízeli jsme popadané stromy (46), čerpali vodu ze sklepů (13), monitorovali řeky v Českém Krumlově, Tučapech, Mirovicích a Stráži nad Nežárkou a na žádosti starostů připravovali protipovodňová opatření v Mirovicích, Bechyni - Zářečí, Plavku a Plané nad Lužnicí,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

V jižních Čechách bude dnes zataženo až oblačno, místy slabý občasný déšť. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od osmi do 11 stupňů Celsia. Na Vysočině bude dnes také zataženo až oblačno, ojediněle přeháňky, nejvyšší odpolední teploty stejné jako na jihu Čech. „Zpočátku dne očekáváme silné nárazy větru až 70 kilometrů v hodině," uvedli meteorologové na webu.

Do lipenské přehrady přitéká teď čtyřikrát víc vody, než z ní odtéká. Přesto je kapacita nádrže stále dostačující a Vltava pod Lipnem by se neměla rozvodnit mimo koryto, řekl v neděli ČTK mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Vyšší přítok způsobily srážky z posledních dnů.

Meteorologové na sociální síti X uvedli, že 23. prosince ještě ležel sníh, o Štědrém dnu se ale začalo prudce oteplovat. Po dešti a rychlém tání se tak ztačaly zvedat hladiny toků.

„V pondělí ráno byly některé řeky odvodňující hlavně Krkonoše a Českomoravskou vrchovinu na 2., místy i 3. stupních povodňové aktivity. Dnes by měl odpoledne začít slábnout vítr a tání sněhu se začne zpomalovat. Stupně povodňové aktivity se na řekách budou vyskytovat pravděpodobně až do konce vánočních svátků,“ uvedl ČHMÚ.

V pondělí dopoledne platil pro severní část Jihočeského kraje vysoký stupeň nebezpečí v případě povodní. Vyplývá to z údajů na webu ČHMÚ. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky ČR, počasí, záplavy, hasiči, Jihočeský, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech a Vysočině stouply toky na pěti místech na třetí povodňový  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.