Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Některé jihočeské řeky jsou na druhém povodňovém stupni, hladiny by měly klesat

Na jihu Čech vystoupaly dnes ráno toky na několika místech na nejvyšší povodňový stupeň. Byla to Nežárka v Lásenici a Rodvínově. Před 17:00 už žádný tok v kraji na třetím stupni nebyl, na druhém stupni byly Lužnice v Klenovicích a Nežárka v Hamru, Lásenici a Rodvínově. Situace by se už neměla zhoršit, řekla odpoledne Eva Houbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V Dačicích se dnes připravovali na možnou povodňovou vlnu kvůli narušené hrázi rybníka v Mrákotíně, hasičům se ale hráz povedlo zpevnit, řekl ČTK starosta Dačic Miloš Novák (Moravské zemské hnutí).

„Podle modelů to vypadá, že voda je kousek před kulminací nebo na cestě dolů. Už by se to zásadně horšit nemělo. V centrální části Šumavy budou hladiny kolísat, maximální vodní stavy budou v povodí Otavy nad druhým stupněm, přítoky do Lipna by měly zůstat na prvním. Už by to neměla být žádná pohroma," řekla meteoroložka.

Na možnou povodňovou vlnu se dnes připravovaly Dačice na Jindřichohradecku. V Mrákotíně na Jihlavsku, vzdáleném od Dačic asi 16 kilometrů, byla narušená hráz rybníka. Hasiči evakuovali téměř 50 lidí, hráz se jim odpoledne povedlo zpevnit. Dačická radnice už v sobotu hlídala stav hladiny Moravské Dyje, v jedné ulici pod Penny marketem se z potoka vylila voda na chodník. Dyje nyní vždy po dvou hodinách klesne zhruba o centimetr, řekl starosta Miloš Novák. Dnes jel do Mrákotína, aby měl dost informací.

Na jihu Čech a Vysočině stouply toky na pěti místech na třetí povodňový stupeň

Na jihu Čech a Vysočině vystoupaly dnes ráno toky na pěti místech na nejvyšší povodňový stupeň. Jde o Nežárku v Lásenici a Rodvínově, na Vysočině je to Želivka v Poříčí a Želivi a Sázava v Chlístově. Vyplývá to z aktuálních informací hydrologů....

„Docela nás ta zpráva z Mrákotína vyděsila. Ptal jsem se zástupce Povodí Moravy, kdyby přišla povodňová vlna přes Mrákotín a Krahulčí k nám do Dačic, tak jestli v řádu dnů, nebo hodin. Bylo mi řečeno, že spíše hodin," řekl Novák. Město má v areálu technických služeb připravené pytle s pískem na několika paletách, dodal.

Krajští hasiči měli na Štědrý den kolem 100 zásahů. Odklízeli popadané stromy, odčerpávali vodu ze sklepů, monitorovali řeky v Českém Krumlově, Tučapech, Mirovicích a Stráži nad Nežárkou. „A na žádosti starostů jsme připravovali protipovodňová opatření v Mirovicích, Bechyni - Zářečí, Plavku a Plané nad Lužnicí," uvedli na síti X. Dnes je situace klidnější, řekla odpoledne mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Do lipenské přehrady přitéká teď čtyřikrát víc vody, než z ní odtéká. Přesto je kapacita nádrže stále dostačující a Vltava pod Lipnem by se neměla rozvodnit mimo koryto, řekl v neděli mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Vyšší přítok způsobily srážky z posledních dnů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, počasí, záplavy, hasiči, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihočeské řeky jsou na druhém povodňovém stupni, hladiny by měly klesat  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.