Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nová ředitelka Jihočeského divadla podpoří nezávislou scénu, trápí ji stav sálů

Víc podporovat nezávislé divadelníky a také opravit sály chce Martina Schlegelová, která bude od 1. ledna novou ředitelkou Jihočeského divadla. Připravuje rovněž festival Jižní svéráz, rozvíjet chce mezinárodní spolupráci. Vstupné zdražovat nebude, řekla Schlegelová, dosavadní umělecká vedoucí činohry. Činohru od příští sezony zřejmě povede Jakub Čermák, vedoucí souboru Depresivní děti touží po penězích. Schlegelová od ledna nahradí ve funkci Lukáše Průdka, který bude řídit Dejvické divadlo v Praze.

Nové diváky chce oslovit třeba festivalem Jižní svéráz spjatým s titulem Evropské hlavní město kultury, jejž získaly Budějovice. „Měl by se věnovat divadlu, které vychází ven z klasických sálů. Navazuje na tradici, protože i otáčivé hlediště je takový typ projektu. Navazuje to i na aktivity posledních let, jako jsou Prodaná nevěsta v Holašovicích nebo naše (činoherní) úniková hra," řekla. Při festivalu, jenž bude jednou za dva roky, se odehrají inscenace na lodi, v pivovaru či na zámku.

Letos od ledna do listopadu mělo divadlo v budějovických sálech rekordní návštěvnost 49 864 diváků. Představení byla plná z 88 procent. Vedle toho zamířilo na otáčivé hlediště v Krumlově letos 49.191 lidí. „Trend, který vidím, je aktivní divák, který chce od divadla jiný typ zážitku, než že přijde, sedne si do křesla a dvě hodiny se dívá. Těchto diváků nám výrazně přibývá. Je to generace, která už nevyrostla na televizi, ale na počítačových hrách, a chce interakci, prostě nechce jen sedět," řekla dvaačtyřicetiletá ředitelka.

Za své základní úkoly považuje přípravu nové točny v Krumlově a opravy prostor v Budějovicích. „Všechny sály, ve kterých hrajeme, jsou absolutně nevyhovující, to je velká bolest. Třeba kulturní dům Metropol začíná být v havarijním stavu. Intenzivně teď budu jednat s majitelem, což jsou odbory: není možné, aby uprostřed inscenace vypadla světla," řekla.

Jihočeské divadlo povede šéfka činohry Martina Schlegelová

Jihočeské divadlo povede od ledna 2024 umělecká vedoucí činohry Martina Schlegelová. Nahradí ve funkci Lukáše Průdka, který bude od ledna řídit pražské Dejvické divadlo. Na jmenování Schlegelové se shodla výběrová komise při konkurzu.

Podporovat bude nezávislou scénu. Divadlo spolupořádá i festival nezávislého divadla Malá inventura. Ředitelka, která 15 let řídila nezávislé divadlo, by ráda těmto souborům také půjčovala vybavení za nekomerční ceny. Chce rovněž založit oddělení mezinárodní spolupráce, balet, opera i loutkové divadlo by měly podle ní jezdit do zahraničí.

Personální změny nechystá. Šéf Malého divadla Petr Hašek avizoval, že skončí. Nahradí ho David Košťák. V činohře, kde teď působí osm hereček a osm herců, schází herci ve věku od 50 do 60 let. Schlegelová chce také sehnat víc peněz na platy z jiných než městských zdrojů. Na podzim zdražilo divadlo vstupné téměř o třetinu, dál ceny zvedat nechce. Důležitá je pro ředitelku i ekologie. „Dnes je trendem recyklace, tak nevyrábět všechno nově. Ekologičtější provoz s sebou nese bonus, že šetří peníze, které se pak investují do lidí," uvedla ředitelka.

Schlegelová vystudovala dramaturgii a režii činoherního divadla na pražské DAMU. Od roku 2006 působila jako umělecká vedoucí pražského Divadla Letí, pro nějž nastudovala přes 15 inscenací. Pracovala také na DAMU a jako kmenová režisérka Českého rozhlasu. Šéfkou budějovické činohry je od února 2018. Jihočeské divadlo povede do konce roku 2029.

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Na příští rok má provozní příspěvek od města České Budějovice 159,1 milionu korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Profimedia, Petr Lundák

Štítky ČR, divadlo, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Sirový

Nic proti kultuře, ale ta čísla z článku jsou otřesný. Dotace od města 159 mil. Kč a do sálů přijde necelých 50 000 lidí ( nepočítám otáčko, tam je to v plusu ). Dotace na jednoho diváka přes 3000,- Kč !!!! např. na fotbal přijde v Budějcích za rok přibližně stejně a kolik je dotace ? A to tam chodí nejenom Budějčáci, takže kolik platí ještě kraj ?

Sobota, 30. prosince 2023, 16:29Odpovědět

Nová ředitelka Jihočeského divadla podpoří nezávislou scénu, trápí ji stav sálů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.