Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Některé jihočeské firmy zvýší mzdy až o 10 procent, rostou i příplatky za dojíždění

Některé jihočeské firmy zvýší příští rok mzdy o sedm až deset procent. Budějovický Bosch zvedne tarifní mzdy o šest procent, minimálně ale o 2 000 korun. O šest procent zvýší mzdy budějovický Viscofan, o pět procent budějovický dopravní podnik. Podniky také zvyšují příplatky za dojíždění, protože lidé na trhu práce pořád chybějí. Vyplývá to z informací odborářů a podniků. Některé firmy jako GW Jihotrans, Centropen či Budvar budou rozhodovat o navýšení mezd až v dubnu.

„Podniky se teď často potýkají s poklesem zakázek a s vysokými cenami za energie. Čekaly na zvýšení minimální mzdy a na to, jak se bude pohybovat inflace. Navyšování mezd aktuální inflaci nepokrývá. Kolektivní vyjednávání jde pomalu, očekáváme navýšení mezd mezi sedmi až deseti procenty. U firem, kde je to procento nižší, se snažíme, aby se zvyšovaly příplatky za odpolední, noční směnu. Firmy jsou si teď hodně vědomy toho, že kvůli nízké nezaměstnanosti neseženou kvalifikované lidi," řekla Olga Grancová z odborového svazu Kovo.

Budějovická firma Robert Bosch, která patří do skupiny největšího výrobce komponentů do aut, zvedne tarifní mzdy o šest procent, minimálně však o 2 000 korun. O šest procent stoupne i objem prostředků určených na pohyblivou složku. Ve mzdě za listopad dostali zaměstnanci prémii 10 000 korun. V případě takzvaných překážek na straně zaměstnavatele budou dostávat lidé 80 procent průměrného výdělku. Vyplývá to ze závěrů kolektivního vyjednávání. Koncem listopadu žádali firemní odboráři minimální navýšení tarifních tříd o 2 500 korun. Firma se 3 500 pracovníky je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji.

O pět procent porostou mzdy v budějovickém dopravním podniku, kde pracuje asi 420 lidí. Průměrná mzda řidiče je zhruba 40 000 korun, řekl ředitel podniku Slavoj Dolejš. „Stravenky a penzijní připojištění jsme zachovali, ostatní bonusy jsme vzhledem k vládnímu balíčku dali do jedné položky. Zaměstnanci budou dostávat příspěvek do nějaké částky a na co ji využijí, je jejich věc," řekl Dolejš.

O šest procent vzrostou mzdy od ledna v budějovické firmě Viscofan CZ, jež vyrábí umělá střívka pro potravinářský průmysl. Podnik má 650 zaměstnanců. Mzdy tak v součtu stouply za roky 2022 až 2024 o víc než 22 procent. „Zároveň navýšíme příplatky za víkendové a noční směny o 30 procent a znovu vypíšeme speciální bonus za překročení plánovaného hospodářského výsledku v roce 2024," sdělil jednatel Viscofanu Miloslav Kamiš. V lednové výplatě dostanou zaměstnanci prémii 10 000 korun za to, že firma přesáhla plánovaný zisk EBITDA minimálně o pět procent.

Ve firmě Jihostroj, která ve Velešíně vyrábí hydraulické prvky a letecké přístroje, naroste od ledna průměrná nominální mzda minimálně o pět procent. Řekl to ředitel pro strategii a marketing Hynek Walner. Jihostroj, kde byla loni průměrná mzda 45 023 korun, zaměstnává 430 lidí.

Jak řekl Jan Janoušek z odborového svazu Kovo, stále je v kraji hodně firem, které ještě neuzavřely kolektivní vyjednávání.

Průměrná hrubá mzda v kraji vzrostla v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 7,3 procenta na 39 083 korun. Za celostátním průměrem zaměstnanci v regionu zaostávali o 3 575 korun. Reálně ale mzda kvůli inflaci klesla o 0,6 procenta, protože spotřebitelské ceny se za třetí čtvrtletí v ČR zvýšily o osm procent. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, hospodářství, mzdy, firmy, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihočeské firmy zvýší mzdy až o 10 procent, rostou i příplatky za dojíždění  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.