Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Novohradských horách vznikla nová rezervace. Domov tam našli dva pratuři

V česko-rakouském příhraničí vznikla již 15 rezervace velkých kopytníků v České republice. Nachází se v Novohradských horách a ochránci přírody tam převezli druhého býka zpětně šlechtěného pratura. První tam je už několik dnů.

„Zatím pro žádnou rezervaci nebyl odchyt zvířat tak komplikovaný. První pokus o odchyt se uskutečnil koncem září, ale nebyl úspěšný. V prosinci se pak podařilo uspat a odvézt jen jedno zvíře. Musíme poděkovat zakladatelům novohradské rezervace za trpělivost, a za to, že se nenechali těmito komplikacemi odradit,“ uvedl v tiskové zprávě Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Rezervace má rozlohu 10 hektarů, v budoucnu bude velikost až pětinásobná. Ochránci přírody tam převezou ještě divoké koně. Na jihu Čech jde už o třetí podobné místo. Rezervace velkých kopytníků se nachází ještě u Třeboně na Jindřichohradecku a u Lipna nad Vltavou na Českokrumlovsku.

Organizace Česká krajina, která informaci zveřejnila, uvedla, že divocí koně zvládnou údržbu místních pastvin výrazně levněji. Zároveň mají být tato zvířata optimálním řešením v péči o krajinu, kde se vyskytují vlci. 

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších institucí.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Köpping | Zdroj Česká krajina

Štítky novohradské hory, příroda, rezervace, pratur

V Novohradských horách vznikla nová rezervace. Domov tam našli dva pratuři  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.