Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Táborská zoo vybuduje záchranné centrum pro šelmy a výběh a zázemí pro lvy

Táborská zoologická zahrada letos vybuduje záchranné centrum pro chladnomilné šelmy a výběh a zázemí pro lvy. Náklady na projekty činí více než 15 milionů korun. Kromě toho zoo získá nový pár lvů. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí zahrady Filip Sušanka.

„Posláním naší zoologické zahrady je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Do tohoto konceptu zcela zapadá vybudování záchranného centra CITES pro chladnomilné šelmy, kde naleznou dočasný azyl zvířata, která stát zabaví jejich chovatelům. Odebrat týrané zvíře chované v nevhodných podmínkách je nyní velice složité. Není totiž kam ho přesunout. Naše záchranné centrum stavěné s finančním přispěním Státního fondu životního prostředí tento problém pomůže vyřešit,“ řekl ředitel táborské zoo Evžen Korec.

Náklady na vybudování záchranného centra jsou 13 milionů korun a z toho 8 milionů činí dotace SFŽP.

Pár lvů, které táborská zoo získá v letošním druhém pololetí, tvoří i samec Gandalf s bílou barvou kůže. „Není to projevem albinismu. Za zbarvení může genetická mutace, která způsobuje ztrátu kožního pigmentu. Tato genetická změna se nazývá leucismus a je extrémně vzácná. Bílí lvi žijí ve volné přírodě jen zcela výjimečně a pouze na jediném místě na světě, a to v oblasti Timbavati sousedící s Krugerovým národním parkem v Jihoafrické republice," řekl Korec.

Táborská zahrada je největší soukromá zoo v Česku. Rozkládá se zhruba na deseti hektarech. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. V roce 2021 ji navštívilo 110 000 lidí. V zoo žije přes 380 zvířat více než 70 druhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Tábor

Štítky ČR, příroda, zoo, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská zoo vybuduje záchranné centrum pro šelmy a výběh a zázemí pro lvy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.