Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

U hranic začala výstavba úseku dálnice D3 Nažidla - Dolní Dvořiště

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu úseku dálnice D3 Nažidla - Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku. Celkem 3,5 kilometru dlouhý úsek vyjde na 875 milionů korun. Jde o předposlední částí dálnice, díky které se v budoucnu řidiči dostanou do Rakouska. To se má na hranici napojit v roce 2031. Ve stejném roce by se středočeská část D3 mohla napojit na tu jihočeskou. Dnes to řekli zástupci ŘSD a ministerstva dopravy.

Mrazivé počasí doprovázelo dnes slavnostní zahájení výstavby úseku dálnice D3. Ten se nachází v lokalitě, kde policisté řeší pravidelně řadu dopravních nehod. Ta nejtragičtější se stala nedaleko odtud před více než 20 lety. Došlo k ní poblíž budoucího úseku dálnice, jehož výstavba začne v nadcházejících měsících. 

„Mám u téhle stavby jeden osobní pocit, který si nemohu odpustit. Nažidla máme všichni spojena s dopravní nehodou autobusu, kdy tady na místě zemřelo 17 lidí v noci 8. března v roce 2003. Mám to spojeno s tím, že jsem tam jako první lékař záchranné služby vystoupil z auta a měl jsem pocit, že jsem vstoupil do války. Byl to pocit, který jsme nikdo ze záchranky nikdy nezažili. Dnes jsem si to znovu uvědomil. Zahájení výstavby dálnice od Nažidel je něco, co má pro mě zásadní a osobní dosah,“ řekl dnes jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Připomněl, že se vzápětí po nehodě mluvilo o potřebě dálnice. Na její výstavbu ale došlo až nyní. 

O významnu bezpečnosti v souvislosti s novým úsekem dnes promluvil také ministr dopravy Martin Kupka (ODS). 

„Silnice I/3 u Nažidel získala nelichotivý přívlastek - silnice smrti. Výstavbou dvou úseků D3 Kaplice Nádraží - Nažidla a Nažidla - Dolní Dvořiště nejen dovedeme dálnici D3 k rakouské hranici, ale také splatíme velký dluh bezpečnosti,“ uvedl ministr. 

Podle ŘSD má silnice I/3 nevhodné směrové i výškové uspořádání a pro současný provoz je nevyhovující. Nový úsek bude zarhnovat tři mosty, mimoúrovňovou křižovatku či stavbu sloužící k migraci zvířat. Hotovo má být na přelomu let 2025 a 2026. 

Ve výstavbě je nyní na jihu Čech 31,9 kilometru dálnice D3. V následujících měsících by měla zahájit stavba posledního úseku mezi Nažidly a Kaplicí nádraží, který měří 12 kilometrů.

„Tento úsek má stavební povolení, jsou vykoupené pozemky. Jde jen o to, abychom získali zhotovitele. Pohybujeme se v horizontu maximálně tří měsíců,“ popsal dnes ředitel ŘSD Radek Mátl.

Dálnice D3 je v celé délce součástí mezinárodní silnice E55 Helsingborg - Berlín - Praha - Salzburg- Benátky - Kalamata. Je také součástí sítě TEN-T evropského dopravního koridoru, který spojuje severní a jižní Evropu. 
Zdroj: ŘSD ČR

Středočeská část D3 by se mohla na jihočeskou napojit v roce 2031, uvedl Mátl.

„Ten termín je dnes nejasný, nemáme vydané územní rozhodnutí. Predikovat finální termín zahájení stavby je obtížné. Harmonogram nicméně máme a pokud nedojde ke zdržení, tak jsme připraveni na konci roku 2027 stavbu zahájit a zhruba do roku 2031 ji dokončit. To je základní cíl. Je ale potřeba počítat s tím, že k tomu bude potřeba obrovské úsilí,“ upozornil dnes ředitel ŘSD. 

V Rakousku chybí část dálnice mezi Lincem a státními hranicemi. Celý rakouský úsek by měl být dokončený v roce 2031, zaznělo při dnešní tiskové konferenci. Na ni dorazil také Günter Lorenz, starosta nedaleké rakouské obce Rainbach im Mühlkreis. 

„Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se na realizaci tohoto projektu podílejí. Také bychom chtěli zdůraznit, že půjde o moderní propojení ekonomiky na české i rakouské straně. Moc děkujeme,“ řekl Lorenz.

ŘSD letos zprovozní v kraji 28,5 kilometru dálnice D3 včetně obchvatu Českých Budějovic. V provozu je 70 kilometrů D3, která má v budoucnu spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit bude 170 kilometrů.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, doprava, dálnice, d3, dolní dvořiště, nažidla, úsek, martin kupka, martin kuba

U hranic začala výstavba úseku dálnice D3 Nažidla - Dolní Dvořiště  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.