Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na výběr lokality pro hlubinné úložiště bude dohlížet poradní výbor expertů

Na výběr finální lokality pro zamýšlené hlubinné úložiště radioaktivních odpadů bude dohlížet nově ustavený poradní výbor expertů, který následně dá doporučení vládě. Jeho členy budou odborníci na obory souvisejícími s přípravou úložiště, například hydrogeologii, radiační ochranu nebo podzemní stavitelství.

Ztratili jsme důvěru, vzkazují starostové. Odmítají uložiště vyhořelého paliva

Na jihu Čech neutichají diskuse nad plánovaným hlubinným uložištěm vyhořelého paliva. Někteří starostové dotčených obcí vzkázali, že podpora uložiště je minimální a rozladění občanů dosahuje vrcholu. Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO)...

Své experty nominují také obce a kraje. První zasedání poradního panelu se uskutečnilo na ministerstvu průmyslu a obchodu dnes. ČTK o tom informovala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Správa pracuje se čtyřmi lokalitami pro umístění úložiště. Jde o obce Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. O nejvhodnější lokalitě pro úložiště by se podle současných plánů mělo rozhodnout do roku 2028.

Prvního jednání se zúčastnil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), který zdůraznil budoucí význam jádra v české energetice. Pro další rozvoj jaderné energetiky je tak podle ministra důležité najít lokalitu pro hlubinné úložiště. „Cílem poradního panelu expertů je garantovat odbornost, správnost a objektivnost procesu, ze kterého vzejde následně doporučení vládě pro finální lokalitu. Součástí panelu jsou zástupci krajů a obcí, jejich nominovaní pozorovatelé nebo zkušení odborníci. Abychom společně nejvhodnější lokalitu vybrali, musíme sledovat odborná kritéria a zároveň komunikovat transparentně a otevřeně," uvedl Síkela.

Sněmovnou prošel zákon o úložišti jaderného odpadu. Dotčené obce jsou zklamané, že nemají právo veta

Velmi negativně hodnotí Platforma proti hlubinnému úložišti skutečnost, v jaké podobě ve středu schválila Sněmovna zákon o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm vysoce radioaktivního odpadu. Poslanci ve finále odmítli návrhy některých...

Jako pozorovatelé se jednání panelu účastní zástupci obcí nebo Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Panel by se měl scházet několik let až do výběru finální a záložní lokality. Předsedkyní panelu je Naďa Rapantová z katedry Geotechniky a podzemního stavitelství VŠB - Technické univerzity Ostrava.

Hlubinné úložiště má být podle plánů správy konečným řešením životního cyklu radioaktivních odpadů. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uloženy hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Původně mělo vzniknout do roku 2065, o urychlení výstavby se mluví kvůli dočasnému zařazení jádra v EU mezi zelené investice. Podmínkou je to, že státy spoléhající na jadernou energetiku mají mít hlubinná úložiště od roku 2050. Kromě Česka připravují svá úložiště i další státy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa úložišť jaderného odpadu SÚRAO

Štítky čr, energie, odpady, správa

Na výběr lokality pro hlubinné úložiště bude dohlížet poradní výbor expertů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.