Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Českobudějovická KDU-ČSL požaduje brzké svolání celostátního sjezdu

Českobudějovičtí lidovci požadují kvůli kauze kolem předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky související s prosincovou tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) nejrychlejší možné svolání celostátního sjezdu. Kauza podle nich vrhá na stranu špatné světlo. Ostatní organizace vyzvali, aby se k požadavku připojily, potřebují získat podporu minimálně pětiny okresů.

ČTK to dnes řekl člen českobudějovické KDU-ČSL a bývalý ministr kultury Jaromír Talíř. Z ankety ČTK vyplývá, že někteří regionální lídři by dřívější termín sjezdu uvítali, jiní stojí za ponecháním podzimního termínu. Jurečka ČTK sdělil, že českobudějovičtí lidovci mají na usnesení právo.

Předseda KDU-ČSL, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí se v den tragické střelby na pražské filozofické fakultě 21. prosince účastnil večírku na ministerstvu do ranních hodin. Následně pak kolem své účasti mlžil a až téměř po třech týdnech ji přiznal a omluvil se.

„Velmi si vážím toho, co Marian Jurečka odvádí za práci na ministerstvu. Ale celá ta kauza vrhá na stranu špatné světlo," uvedl Talíř. Podle něj vyžaduje současná situace rychlé jednání. Na dotaz, zda by českobudějovická KDU-ČSL přivítala, kdyby ve funkci předsedy strany nahradil Jurečku někdo jiný, jasně neodpověděl. „Teprve uvidíme, jaká bude situace. Zatím nevíme, zda se nám podaří pro naši výzvu získat potřebnou podporu minimálně pětiny okresů," řekl.

„Jsme demokratická strana a okresní výbor KDU-ČSL má na takové usnesení plné právo," sdělil ČTK Jurečka. Současně připomněl, že nejvyšší orgány vládní strany nedávno rozhodly o říjnovém termínu řádného sjezdu.

První místopředseda strany Jan Bartošek uvedl, že lidovci jsou strana, která ctí demokratické procesy v rámci Parlamentu i vlastní struktury. „Tím se lišíme od některých hnutí, kterým vládne pevnou rukou jeden člověk a demokratická diskuse v nich neprobíhá," sdělil ČTK. Výzva je interní věcí budějovické organizace a je jejím právem takové stanovisko zaujmout, doplnil. Bartošek je lídrem jihočeských lidovců, členem českobudějovického okresního výboru však není a hlasování se neúčastnil. „Samo o sobě ovšem (usnesení) na svolání mimořádného sjezdu nestačí. Názor okresního výboru vnímám jako hlas části členské základny, který vedení strany musí vzít vážně," dodal.

Požadavek českobudějovických lidovců podporuje například předseda krajské organizace KDU-ČSL v Libereckém kraji Štěpán Matek. „Vzhledem k tomu, že volební sjezd bude mít závažné konsekvence, já osobně podporuju předčasný sjezd, ale usnesení na to žádné nemáme a budeme to řešit ve druhé půlce ledna, kdy máme svolané okresní volební konference," řekl dnes Matek ČTK. Upozornil, že lidovci původně plánovali sjezd v dubnu, ve stejném termínu se ale rozhodla sněm svolat ODS, proto ho přesunuli na říjen. Teď by se podle Matka měli k původnímu termínu vrátit. Také lidovci v Plzeňském kraji by byli pro uspořádání sjezdu v bližším než v podzimním termínu, ne však nutně pouze kvůli kauze kolem předsedy.

Předseda středočeských lidovců Robert Pecha naopak míní, že by bylo vhodnější zachovat podzimní termín sjezdu. „Nemám problém s žádným termínem, ale právě s ohledem na tu kauzu by bylo lepší vydechnout a relevantně se rozhodnout na podzim, i s ohledem na výsledky krajských voleb," podotkl. Podobný názor má předsedkyně KDU-ČSL v Karlovarském kraji Oĺga Haláková. Důvod pro dřívější svolání sjezdu nevidí ani předseda královéhradeckých lidovců Jiří Veselý.

O kauze v úterý jednal celostátní výbor KDU-ČSL, Jurečku ve funkci předsedy strany i na postu ministra práce podpořil. Jurečka dnes stranickým kolegům zaslal omluvný dopis. „Udělal jsem velkou chybu a chtěl bych se ještě touto cestou omluvit i vám všem. Je mi jasné, že jsem se svým jednáním dotkl mnohých z vás, a navíc musíte čelit nepříjemným dotazům od svého okolí. Tohle je situace, do které jsem nechtěl dostat nikoho z vás, ani KDU-ČSL, a velmi mě to mrzí. Na jednání celostátního výboru jsem proto dal k dispozici svou pozici předsedy strany, protože bych nikdy nechtěl být přítěží,“ napsal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Františka Talíře

Štítky ČR, KDU-ČSL, školy, kriminalita, Jurečka, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická KDU-ČSL požaduje brzké svolání celostátního sjezdu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.