Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeské památky přilákaly loni 819 tisíc lidí, o čtvrtinu méně než před covidem

Jihočeské státní památky navštívilo loni téměř 819 000 lidí. Je to meziročně o 12 procent víc, stále o ale o čtvrtinu méně než v posledním předpandemickém roce 2019. Nejvíc, 243 166 turistů, zamířilo na hrad a zámek Český Krumlov, jejich počet stoupl meziročně téměř o čtvrtinu. Nepatrný pokles v porovnání s rokem 2022 zaznamenaly hrady Rožmberk a Landštejn. Výnosy ze vstupného byly na jihočeských památkách loni 120, 6 milionu Kč, téměř o 16 milionů víc než o rok dřív. Řekla to mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

„S uplynulou návštěvnickou sezonou jsme spokojení, protože o památky byl větší zájem než v roce 2022. Zároveň na většinu z nich přichází méně návštěvníků, než bylo zvykem před pandemií covidu a válkou na Ukrajině. To má nejvýraznější dopad na návštěvnost Krumlova a Hluboké, kde chybějí hlavně zahraniční turisté z Asie a také z Ruska, kteří jezdili zejména v zimním období. Výjimkou jsou zámky Kratochvíle a Třeboň, kde byla návštěvnost dokonce vyšší než v roce 2019," sdělil ČTK ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Na jihu Čech dorazilo nejvíc návštěvníků tradičně na hrad a zámek Český Krumlov. Meziroční nárůst turistů o 17 procent eviduje zámek Hluboká nad Vltavou, který loni přilákal 201 218 lidí. O čtyři procenta víc lidí než předloni zamířilo na hrad a zámek Jindřichův Hradec, 62 893 turistů. Ačkoliv zámek Červená Lhota zůstává nadále bez vody (je vypuštěný zámecký rybník), jeho návštěvnost stoupá. Oproti roku 2022 je to o 14 procent, přišlo 53.749 lidí. Zvýšenému zájmu se těšily také zámky Kratochvíle a Třeboň," uvedla mluvčí.

Mírný pokles zájmu evidují hrady Rožmberk a Landštejn. Propad návštěvnosti víc než o třetinu na loňských 16.113 lidí zaznamenal klášter Zlatá Koruna. „Je to tím, že jsme v roce 2022 do statistik zahrnuli i ty turisty, kteří zhlédli volně přístupnou výstavu dětských výtvarných prací, abychom zjistili návštěvnický potenciál výstavních prostor. Tito návštěvníci si následně koupili vstupenku na prohlídkový okruh, a tak se do statistiky promítli dvakrát. Pokud bychom návštěvnost srovnávali podle vybraného vstupného, tak tržby kláštera loni stouply o 12 procent," uvedla mluvčí.

Letos zahájí jihočeští památkáři sezonu 28. března. V zimě jsou přístupné od úterý do neděle zámky Český Krumlov a Hluboká, ve vybraných dnech Třeboň a Vimperk.

Hrady, zámky a další místa ve správě Národního památkového ústavu loni navštívilo v ČR 4,2 milionu lidí, meziročně o desetinu víc. Nejnavštěvovanější byly tradičně zámky Lednice, Valtice a Hluboká, hrad a zámek Český Krumlov a hrad Karlštejn. Nejvíc lidí zamířilo na zámek Lednice na Břeclavsku, který si prohlédlo 349.139 zájemců. Následoval hrad a zámek Český Krumlov, informovali památkáři v tiskové zprávě.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, památky, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky přilákaly loni 819 tisíc lidí, o čtvrtinu méně než před covidem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.