Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeský kraj chce letos začít stavbu obchvatu Nové Pece za 150 milionů korun

Jihočeský kraj chce letos začít stavbu obchvatu části Nové Pece na Prachaticku. Jde o více než kilometr dlouhou vozovku přibližně za 150 milionů korun. Podle ekologických aktivistů stavba může ohrozit populace některých vzácných druhů. Jihočeský kraj tvrdí, že odborníci stavbu silnice nepovažují za problematickou. Řekla to vedoucí krajského odboru dopravy Andrea Tetourová.

Obchvat má vyřešit dopravu na silnici mezi Novou Pecí a Zadní Zvonkovou, kterou využívají především čeští návštěvníci lyžařského areálu Hochficht na česko-rakouské hranici. Současná vozovka je úzká a svými parametry nevyhovuje tomu, aby zde byly dva jízdní směry. Protijedoucí vozidla se proto na silnici musí vyhýbat. „Stavba obchvatu se připravuje několik roků. A není to výmysl kraje, ale obchvat chtějí především místní obyvatelé Nové Pece," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Spolek Lipensko pro život se domnívá, že by silnice mohla vést jinou trasou. Bylo by to podle něj levnější i šetrnější k životnímu prostředí. „Chápeme potřebu obchvatu pro místní občany v Nové Peci, ale zajímalo by nás, kdo má zájem na předražené variantě, která ničí přírodu a bude stát daňové poplatníky spoustu peněz," uvedla Pavla Setničková ze spolku Lipensko pro život. Dodala, že se navíc v místě plánovaného obchvatu vyskytují ohrožené a zvláště chráněné druhy motýlů a rostlin.

„Konzultovali jsme celou věc s přírodovědci, kteří místo dlouhou dobu pozorovali. A z jejich závěrů vyplývá, že obchvat nebude mít negativní dopad na krajinu," řekla Tetourová.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, správa, silnice, stavby, příroda, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce letos začít stavbu obchvatu Nové Pece za 150 milionů korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.