Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Správa železnic postaví malé nádraží v jihočeském Kájově, budějovické nádraží otevře 5. února

Správa železnic letos v jižních Čechách postaví malé nádraží v Kájově na Českokrumlovsku. Dokončí opravy nádraží v Černém Kříži a v Nové Vsi nad Lužnicí. Začne také opravovat budovu v Dačicích. Na začátku února otevře opravené vlakové nádraží v Českých Budějovicích, kde budou náklady miliarda korun. Sdělila to mluvčí Správy železnic (SŽ) Nela Eberl Friebová. Loni dala Správa železnic na opravy a údržbu budov v ČR 2,86 miliardy korun, letos to bude asi o 820 milionů méně.

„V Jihočeském kraji je nejnáročnější a největší rekonstrukcí ta v Českých Budějovicích, kterou letos zakončíme. Na 5. února plánujeme slavnostní otevření prostor. Náklady stavby dosahují miliardy korun," uvedla mluvčí. Původní odhad nákladů na opravu nádražní budovy v Budějovicích, jež začala v létě 2020, byl 689 milionů. Podle SŽ jsou dražší práce kvůli řešení statických poruch a tomu, že firmy musely dělat úpravy, jež žádali památkáři. Je to první kompletní oprava budovy, jejíž historie sahá do roku 1868.

Nové nádraží vznikne v Kájově na Českokrumlovsku. „Moderní přístřešek bude naproti přechodu k nástupišti, aby to měli k vlaku cestující co nejblíž. Čekání jim zkrátí automat na občerstvení, počítáme také se zřízením automatu na jízdenky. Jízdní kola bude možné uložit do krytého stání. Lidé přijíždějící k vlaku autem budou moci využít nové parkoviště," uvedla mluvčí. U stanice, kde bude nový informační a orientační systém, vznikne i malý park. Náklady přesáhnou 16,3 milionu.

Opravené nádraží v Českých Budějovicích otevře Správa železnic začátkem února

Hlavní část oprav budovy vlakového nádraží v Českých Budějovicích bude hotová na konci ledna. Správa železnic (SŽ) otevře opravené prostory 2. února. Náklady na opravu nádraží, jež začala v létě 2020, budou téměř 900 milionů korun. Je to první...

SŽ předpokládá, že letos dokončí opravy budov v Černém Kříži, kde práce vycházejí na 11 milionů, a v Nové Vsi nad Lužnicí, tam je cena 17,5 milionu Kč. Správa železnic chce letos začít opravovat budovu v Dačicích, bude zateplená a přibudou bezbariérové toalety. Náklady by měly dosáhnout 19,5 milionu Kč. Opravy za 15 milionů letos SŽ chystá také v Čimelicích na Písecku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky ČR, železnice, stavby, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic postaví malé nádraží v jihočeském Kájově, budějovické nádraží otevře 5. února  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.