Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekČtvrtek, 1. února 2024, 11:12
Společenská odpovědnost a udržitelnost je jednou z priorit Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (JU). Nově se proto vedení Kolejí a menz JU (KaM JU) rozhodlo pomoci a ve spolupráci s Charitou České Budějovice předává přebytky nevydaných polévek z menzy JU sociálně potřebným osobám.
Přesto, že již dříve učinilo vedení KaM JU opatření zabraňující plýtvání, vznikají při činnosti menzy JU z objektivních provozních důvodů každý den přebytky uvařeného jídla. Proto se už v listopadu loňského roku ředitelka KaM JU Bedřiška Karasová dohodla na spolupráci s ředitelem Charity České Budějovice Mgr. Františkem Nestávalem. Charita České Budějovice v rámci své činnosti poskytuje také pomoc sociálně potřebným osobám, jejíž součástí je právě poskytování stravování.
„V praxi to znamená, že naši zaměstnanci každý všední den připraví nevydanou polévku do vhodných převozních nádob umožňujících transport polévky při teplotě min. 60 stupňů Celsia za dodržení všech hygienických standardů. Následně pracovníci charity polévku vyzvednou a vydají potřebným, kteří přijdou odpoledne od 2 hodin na výdejní místo Charity České Budějovice v Riegrově ulici,“ upřesňuje spolupráci Bedřiška Karasová, ředitelka KaM JU.
Se spoluprací jsou po více než dvou měsících spokojeny nejen oba spolupracující subjekty, ale především lidé v nouzi, kteří této služby pravidelně využívají a kteří ji vítají především v těchto chladných měsících. Nemluvě o chvále na kvalitu a chuť připravovaných polévek, kterou každý všední den slýchávají od strávníků zaměstnanci charity.
Od listopadu 2023 se v rámci této společensky prospěšné spolupráce takto vydalo už více než 1 000 porcí polévek, které by jinak přišli vniveč. Předchází se tak plýtvání jídlem a zároveň to pomůže těm, kteří to nejvíce potřebují. To samozřejmě vše za dodržení veškerých hygienických standardů.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.