Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Investor chystá stavbu malé vodní elektrárny u Vltavy poblíž Dívčího Kamene

Soukromý investor chystá stavbu malé vodní elektrárny u Vltavy poblíž Dívčího Kamene na Českobudějovicku. Projekt kritizuje Asociace vodní turistiky a sportu (AVTS). Vadí jí například to, že projekt vzniká v první zóně chráněné krajinné oblasti (CHKO) Blanský les. Investor Michal Masnička řekl, že staví na vlastním pozemku a postupuje podle předpisů.

Vybudování malé vodní elektrárny navazuje na projekt z roku 1912. Tehdy kvůli tomu řemeslníci i vyhloubili i náhon, ale další práce byly zastaveny. AVTS tvrdí, že Masnička chce elektrárnu vybudovat na stavební povolení z roku 1912. „Je to zavádějící a nepravdivá informace. Já jen navazuji na více než 100 let starý projekt. Ale na všechno si vyřizuji povolení a bez nich žádné kroky nedělám," řekl Masnička.

CHKO Blanský les v oficiálním prohlášení uvedla, že „investor kácel dřeviny na svých pozemcích, s platným povolením obce (na pozemcích mimo les) a státní správy lesů (na lesních pozemcích). Potud je vše v pořádku. Pokáceny byly ale i stromy ke kácení neurčené a stromy na sousedních pozemcích," stojí ve vyjádření. CHKO proto postup při těžbě řeší.

Podle AVTS projekt může devastovat přírodu v daném místě. „Proto jsme dali podnět úřadům, aby se celou záležitostí zabývaly," řekl předseda AVTS Petr Ptáček. „Projekt malé vodní elektrárny je projektem na několik let. Letos bych chtěl předložit kompletní dokumentaci CHKO (Blanský les)," řekl Masnička. Dodal, že odhadované náklady na elektrárnu s výkonem 1,2 megawatt se pohybují v řádech desítek milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, voda, stavby, příroda, turistika, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Investor chystá stavbu malé vodní elektrárny u Vltavy poblíž Dívčího Kamene  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.