Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Návštěvnost Jihočeského kraje roste, nejvíce zahraničních hostů přijíždí z Německa

V Jihočeském kraji se podle statistik loni ubytovalo 1,66 milionu turistů. Číslo je meziročně vyšší o 13 procent. Stále však nedosahuje údajů z let před pandemií koronaviru, kdy to bylo 1,79 milionu turistů.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loni tvořili velkou část hosté z Česka, přibylo ale těch zahraničních. Zatímco tuzemských hostů bylo více než 1,2 milionu, což je nárůst o čtyři procenta, návštěvníků z ciziny přijelo více než 430 tisíc, což je nárůst dokonce o 50 procent. 

Počet přenocování stoupl meziročně o šest procent na 4,48 milionu nocí. U cizinců byl loni meziroční nárůst téměř třetinový, ti připsali 864 000 nocí. Na Čechy pak připadá více než 3,62 milionu nocí, to je meziročně o procento více.

Zahraniční návštěvníci 
Německo – 272 000 nocí
Rakousko – 92 000 nocí
Slovensko – 81 000 nocí
Nizozemsko – 68 000 nocí
Tchaj-wan – 48 500 nocí

V případě počtu hostů je Jihočeský kraj na třetím místě za Prahou a Jihomoravským krajem. 

„Tento trend svědčí o rostoucím zájmu turistů o jedinečnou kulturu, historii a přírodní krásy našeho regionu. Klíčovým prvkem je také turistická infrastruktura v regionu pro uspokojení nároků návštěvníků. Kvalitní nabídka ubytovacích zařízení, restaurací a dalších služeb místních podnikatelů přispěla k pozitivnímu dojmu turistů a jejich návratu,“ uvedl v tiskové zprávě jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Podle Jany Píchové z Jihočeské centrály cestovního ruchu byl celkový pozitivní výsledek za uplynulý rok dán především kontinuálním růstem počtu hostů i přenocování domácích návštěvníků, kteří tvoří přibližně tři čtvrtiny příjezdů.

„Co se týče zahraničí, návštěvníci ze sousedních zemí přijeli již ve větším počtu než před covidem. Vyšší návštěvnost než v roce 2019 mají Německo, Rakousko, Slovensko i Polsko. Potenciál je vidět právě v narůstajících počtech turistů z Polska, na které poslední roky JCCR svými kampaněmi intenzivně cílí. Podobné je to i s Nizozemskem, jehož obyvatelé mají jižní Čechy na prvních příčkách svého cestovatelského seznamu,“ popsal náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

„Jižní Čechy se nadále stávají oblíbeným cílem nejen pro domácí návštěvníky, ale i pro vracející se zahraniční turisty, což má pozitivní dopad na místní ekonomiku a rozvoj turistické infrastruktury. Pro představu, pokud v rámci oficiálních statistik jeden člověk utratí průměrně dva tisíce korun na své dovolené, tak cestovní ruch přináší zisk cca devět miliard ročně,“ dodal Petr Soukup, ředitel JCCR.

V celé České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů mírně, o 0,2 procenta, překonal předcovidový rok 2019. 

Ohodnoť článek

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, návštěvnost, cestovní ruch, příroda, památky, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost Jihočeského kraje roste, nejvíce zahraničních hostů přijíždí z Německa  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.