Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve věku 76 let zemřel českobudějovický ilustrátor a karikaturista Václav Johanus

Ve věku 76 let zemřel v pátek ilustrátor a karikaturista Václav Johanus. V minulosti spolupracoval s časopisy jako Mladý svět nebo Dikobraz. Za téměř 50 let tvorby uspořádal stovku vlastních výstav. O Johausově úmrtí informovala v tiskové zprávě Hana Bumbová z českobudějovické Galerie Hrozen, jejíž byl Johanus majitelem. Poslední rozloučení se bude konat v pondělí 4. března v Českých Budějovicích.

„Na českou výtvarnou scénu vstoupil razantně v oblasti kresleného humoru ve druhé polovině 60. let s originální přísně geometrickou černou kresbou, tvarem inspirovanou lidovým folklorem," uvedla Bumbová.

Kreslený humor a novinová kresba byly podle Bumbové autorovou celoživotní "srdeční záležitostí". Kromě Mladého světa a Dikobrazu spolupracoval například s tituly jako Telegraf, Reportér, Květy, Hospodářské noviny, Ekonom, Bankovnictví nebo Právní rádce. „Do světa paragrafů a čísel se snažím přinést trochu poezie a úsměv a odlehčit tak věcnosti tématu," uvedl kdysi Johanus.

Od poloviny 70. let se věnoval také grafice a rozměrnějším formátům temper. V roce 2017 byl přizván k účasti na výstavě Grafické techniky ve stoleté historii Hollaru v Národním technickém muzeu v Praze.

O rok později prezentoval typografickou tvorbu na výstavě plakátů v jihočínském Šen-Čenu, kterou připravilo Sdružení Bienále Brno k 100. výročí Československa. Johanus se účastnil více než 220 společných výstav v Česku i v zahraničí. V roce 1998 založil v Českých Budějovicích Galerii Hrozen, která se zaměřovala na grafiku, typografii, ilustraci a kreslený humor.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto David Peltán / MFDNES + LN / Profimedia

Štítky ČR, výtvarné, úmrtí, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Pátek, 1. března 2024, 13:01Odpovědět

Ve věku 76 let zemřel českobudějovický ilustrátor a karikaturista Václav Johanus  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.