Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tábor postaví druhou ledovou plochu, jen když bude hradit maximálně třetinu

Tábor postaví druhou ledovou plochu jen v případě, že město bude projekt financovat maximálně z jedné třetiny. Náklady na vybudování sportoviště činí 158 milionů korun. Táborští zastupitelé schválili, že město podá žádost o dotaci na projekt do Národní sportovní agentury.

„Dále budeme žádat o podporu z krajského investičního fondu. Pokud však dohromady nezískáme přibližně 100 milionů korun, zřejmě od záměru odstoupíme," řekl ČTK starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Národní sportovní agentura by měla táborskou žádost schvalovat až v následujících měsících. Pavlík uvedl, že by se město mělo v září nebo v říjnu dozvědět, zda dotaci dostane. „Pokud bychom uspěli, ihned bychom zahájili přípravu na stavbu," řekl starosta.

Krajský investiční fond zavedla současná koalice po svém nástupu do vedení po krajských volbách v roce 2020. V předchozích třech letech program podpořil více než 100 projektů zhruba za 700 milionů korun. Fond vždy spolufinancuje projekt maximálně do výše 50 procent z nákladů. Nejvíce na jednu akci uvolní 30 milionů korun. Obce mohou žádat o podporu například na stavbu společenských sálů, sportovišť nebo škol. Národní sportovní agentura podporuje projekty grantem až do výše 70 procent předpokládaných nákladů.

Město má územní rozhodnutí pro stavbu druhé ledové plochy. Měla by vzniknout v blízkosti současného zimního stadionu. Pokud by město sehnalo dostatečné množství peněz a rozhodlo se druhou ledovou plochu vybudovat, mohla by se otevřít v roce 2026. Cena projektu za poslední měsíce vzrostla. „Původně se hovořilo nějakých 90 milionech korun. A nyní je cena o hodně vyšší," uvedl opoziční zastupitel Petr Bohuslávek (Šance pro Tábor).

Podle vedení města se však podoba plánované ledové plochy změnila. „Původně to měla být tréninková hala z lehkého materiálu s jinými rozměry a zázemím. Ale jak šel čas, ukázalo se, že bude lepší to vybudovat jinak. Například použít betonovou konstrukci, která by unesla i fotovoltaickou elektrárnu," uvedl jednatel táborského městského tělovýchovného zařízení Jan Benda.

Tábor patří na jihu Čech k městům s dlouholetou hokejovou tradicí. V minulosti tam působil i vojenský klub, který v době Československa hrával druhou nejvyšší soutěž. Momentálně hokejisté Tábora nastupují ve druhé lize, což je třetí nejvyšší soutěž. Město připravuje po skončení sezony na zimním stadionu rekonstrukci čpavkového systému, který zajišťuje chlazení, s tím souvisí kvalita ledu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky tábor, hala, led, sport, rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor postaví druhou ledovou plochu, jen když bude hradit maximálně třetinu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.